Помощ, интеграция, развитие, консултиране, осигуряване на жилища за украинци, намиращи

...
Помощ, интеграция, развитие, консултиране, осигуряване на жилища за украинци, намиращи
Коментари Харесай

Украинка, избягала от войната: Първият ден беше изключително страшен и тежък

Помощ, интеграция, развиване, консултиране, обезпечаване на жилища за украинци, намиращи се в България. Това е задачата на украинката Наталия Елис, която от години живее в Пловдив. През 2022 година тя основава фондация в поддръжка на своите съграждани, които бягат у нас поради войната в родината ѝ. Освен обезпечаване на почтени условия на живот, приоритет в нейната активност е тяхната интеграция в българското общество, обезпечават и осведомителна, правна, психическа и финансова поддръжка.

Марина е една от украинските дами, на които Наталия е помогнала след бягството ѝ от войната. Тя описа в ефира на „ Добро утро, Европа “, че първият ден на войната е бил извънредно заплашителен и тежък. В първите дни в България тя и децата ѝ попадат в Свищов, където прекарва месец и половина. Марина обаче не съумява да откри работа в града и по този начин идват в Пловдив, където фамилията намира дом и работа, а децата посещават учебно заведение.

Марияна също е от Украйна и описа, че в региона, където е живяла, е било по-спокойно, не е имало бомбардировки, само че животът там също е станал доста сложен. Децата също са изживели ужаса на войната, а постоянно при въздушна паника те са се крили в убежищата, където постоянно се е налагало да учат.

Наталия Елис описа, че е почнала да оказва помощ на сънародниците си още от първите дни на войната. Най-важното за тях в първите месеци, когато дойдат тук, е да намерим заслон, описа тя.

Заедно с почетния консул Наталия се е обърнала към община Пловдив, където Общинския съвет е взел решение да даде някогашната белодробна болница в града, с цел да бъде построен център за помощ и интеграция на идващите у нас украинци.

Повече вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР