Помогнаха ли ви да кърмите и в легнало и в

...
Помогнаха ли ви да кърмите и в легнало и в
Коментари Харесай

Основни пози за кърмене


Помогнаха ли ви да кърмите и в легнало и в седнало състояние, преди да ви изпишат от родилното поделение? Хубаво е да умеете да го вършиме и в двете пози, само че в случай че не успявате, това не е проблем. Изберете, най – комфортната за вас и бебето ви, поза.

Важно е вие самата също да изпитвате наслаждение от кърменето. Напрегнатите мускули ви карат да се чувствате изтощена, когато кърменето завърши, вместо да сте отпочинала и спокойна.

Положението на майката.

Кърмене в легнало състояние е най – положителното решение, когато имате потребност от отмора, когато съвсем заспивате – и не на последно място – когато имате болки в долната част на корема след раждането. Легнете на една страна, като облегнете едното рамо компактно върху матрака, подложете си комфортно с възглавници под главата. Проверете дали главата ви е на възглавницата по този начин, че да можете да виждате детето си, без да се напрягате.

Тялото ви би трябвало да бъде неподвижно на една страна, без да се клатите. По – постоянна ли сте, в случай че свиете едното коляно? Почувствайте, че раменете ви почиват, макар че държите детето. Бихте си помогнали много, в случай че подпъхнете края на одеялото или пухената покривка под гръбчето на детето – по този начин няма потребност да полагате доста старания, с цел да го държите задоволително покрай себе си и да запазите положителната поза на кърмене. А и в случай че заспите, то няма да падне от леглото.

Кърмене в седнало състояние ни оказва помощ да следим нещата първоначално. Седнете колкото може по – изправена. Ако се облегнете обратно, гърдите се разливат в страни, което ще затрудни бебето да засуче. Постепенно като добият опит, множеството дами стартират да сядат леко наведени напред, като се облягат на едното бедро, сложено върху другото. Някои употребяват табуретка, с цел да издигнат краката си, други сядат „ по турски “, с кръстосани крайници и колене настрана от тялото.

Свързани публикации.. Да сложим началото на едно сполучливо кърмене 0 Кърмене, препоръки преди първата среща 0 Храненето при кърмачки 0

Погрижете се да има опора под детето или под ръката, която го държи. Много е значимо да не пропускате това, изключително първоначално. Използвайте страничната облегалка на стола, специфична възглавница за кърмене или друга постоянна опора. В противоположен случай ще стане следното: След като вземете бебето, сложите го на гърдата и то е засукало, ръцете ви ще се изморят и ще се провиснал. В резултат на това то ще увисне на зърното и ще го разрани.

Проверете дали седите със спокойни плещи и отпуснати ръце. Уверете се, че не чувствате напрежение откъм гърба сред плешките и в останалата част на гърба.

Някои дами са много изобретателни и съумяват да кърмят прави, вървят или носят детето в слинг. Други се навеждат над изтощеното, само че неспокойно дете, което съвсем е заспало в легълцето и му дават да суче за утешение. Всичко е позволено, стига да работи!

Положение на бебето

Най-лесно за бебето е да лежи с тяло, обърнато към гърдата, нормално по този начин, че коремчето му да опира в корема на майката. Но в случай че гърдите стигат доста надолу или настрана, нагласете бебето съгласно тях.

Класическа поза или „ поза Люлка “ . Класическата поза е да поставите главичката на детето в сгъвката на ръката си, до момента в който вие сте седнала. Някои я назовават и „ поза Мадона “.

Главичката в ръката или „ поза кръстосана люлка “ . Често е по-лесно да помогнете на детето първоначално, в случай че го държите с противоположната ръка на гърдата, на която суче, тъй че главата му да лежи на дланта ви. Тогава може елементарно да я направлявате нагоре – надолу, насам и натам.

Бебето под мишницата или „ поза футболна топка “ . Може би за вас и бебето ще е по-добре, в случай че поставите тялото на детето отвътре на ръката си (както се носи футболна топка под мишницата). Позата постоянно се назовава „ поза за близнаци “ и е доста комфортна, в случай че поставите и огромна възглавница за кърмене.

В изправено състояние. Понякога за бебето е добре да го държите изправено, в случай че носът му е запушен или в случай че е неспокойно и не желае да поеме гръдта, или в случай че сте на разходка на открито. Не притискайте задната част на главата! Много новородени ще реагират, като изтласкат главата обратно и се отдалечат от гърдата.

Това се дължи на инстикт, нужен при обикновено раждане. Тогава бебето би трябвало да извие врата си обратно и да се притисне към тазовата кост, с цел да може допустимо най-лесно да се изтласка с главата напред. Приближете го умерено към гърдата, тъй че то да може свободно да наведе врата си напред или обратно, както му е комфортно.4389
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР