Помните ли Владимир Илиев от село Куцина? За едноръкият музикант,

...
Помните ли Владимир Илиев от село Куцина? За едноръкият музикант,
Коментари Харесай

Безпрецедентен обрат! Помните ли Владо от Куцина, след 8 години в затвора, ето какво се случва с него ВИДЕО

Помните ли Владимир Илиев от село Куцина? За едноръкият музикант, който лежи почтен в пандиза повече от 8 години, сме ви разказвали неведнъж. След година и половина борба, той е на крачка от свободата. Но няма да излезе предварително от пандиза, каквото право има. Той ще e почтен. Това е казус за страната ни, оповестява Нова телевизия.

След като се срещна с материалите по делото, Главният прокурор изиска делото да бъде обновено и Владимир да бъде оправдан. Tърновските прокурори, които дълго време не желаеха да признаят, че са сбъркали, най-сетне се съобразиха с постановлението на висшестоящата прокуратура.

Как се стига дотук?

Първо да загубиш ръката си, a по-късно и свободата. Да лежиш осем години в пандиза за ликвидиране, за което няма доказателства, че си направил. И да не губиш религия, че истината един ден ще излезе нескрито. Това е историята на 42-годишния Владимир Илиев от търновското село Куцина.

След две години домакински арест и повече от 6 години затвор, той е на път да бъде оправдан. Всичко стартира на 1 ноември 2010-та година, късно вечерта 54-годишният другар на Владимир-Йордан Йорданов под прякор Лудия е открит мъртъв в локва кръв пред дома му. Починал е поради тежки контузии по главата и тялото след удари с тъп предмет. Цялата полиция е на крайник. Задържани са 15 души. Сред тях и едноръкият музикант Владимир.

Часове откакто е арестуван, той схваща, че е в ареста поради Йордан Лудия. Месец преди убийството Владимир дал пари назаем на Йордан. Част от тях той му върнал. „ И претекстът са 90-те лв., дето Лудия имаше да ми дава. Че аз съм го умъртвил за 90 лв.. Аз му дадох 150 лв. да си направи съединителя на колата.

Той беше седнал и вика: „ Гледай. “ И си сподели ръката. „ Настръхнах за жеста, който ми правиш. “ И ме целуваше по ръцете Лудия. Че, не им отива на тези служители на реда за 90 лева…Не е правилно! “, сподели Владимир Илиев в изявление пред Тина Ивайлова в пандиза в Троян.

„ При първичния оглед в облеклата на убития са открити пари. Т.е в случай че Владимир Илиев е желал да убие и е умъртвил в действителност потърпевшия за връщането на тази сума е щял да си я вземе. “, счита единият от бранителите на Владимир -адвокат Лили Матева. В ареста Владимир е разпитван няколко часа. „ И аз си крещя: „ Ще кажа, че сме се сбили”.

Да ме остави на мира. И му крещя:

„ Да, сбихме се. “ Което въобще не е по този начин, аз бях на напълно друго място. И тогава започнаха: “С какво го удари? С тухла ли? “.Викам, каква тухла, какви работи приказват…. “, добавя Владимир. „ Изкарвали сме го от равновесие: „ Как ще кажеш, като не си ти? „ Ами желая да си ходя към този момент, писна ми! “, споделя майката на Владимир –Димитринка Илиева.

„ Аз се съгласявам, единствено и единствено да ме оставят на мира. Аз отново не знам какво е станало. И крещя, ще се видя вечерта с Лудия, няма проблем ще се разберем. “, изяснява Владимир. По-късно той се отхвърля от това самопризнание и споделя, че му е изтръгнато под напън от проверяващите в Полски Тръмбеш.

„ Владимир е бил притеглен като обвинен в 21.50 часа. Протоколът е почнал в 21.55 минути и е приключил в 22.00 часа. Сами разбирате, че за 5 минути, няма по какъв начин който и да е приблизително образован или високо образован човек, подложен в такава обстановка рискова да бъде упрекнат в едно от най-тежките закононарушения, планувани в Наказателния кодекс “, безапелационна е юрист Матева. Всички обаче бързат да разгласят убийството за разплетено, а казусът за завършен.

Според прокуратурата във Велико Търново Илиев, въпреки и с ампутирана ръка, пребил до гибел Даньо Лудия, макар че в експертизата е посочено: ликвидиране с ръце. По време на следствието оръдието на убийството не е намерено, а ДНК-експертизата от кръвта по облеклата на Владимир се оказва от петел. Окръжният съд във Велико Търново след разпити на очевидци и няколко експертизи афишира, че Илиев е почтен. Следва обаче митинг на прокуратурата. През 2013 година Върховния касационен съд удостоверява 12-годишната присъда, постановена от Апелативния съд във Велико Търново.

Той би трябвало да заплати също 240 хиляди лв. на околните на убития. В края на 2018-та година обаче следват нови разкрития на двама търновски криминалисти и справедливостта е на път да спечелва. Полицията и прокуратурата демонстрират интерес, тъй като Владимир пуска следващата си тъжба до окръжния прокурор на Велико Търново тогава- Емил Денев. Идват и съмненията, че до убийството в Куцина се е стигнало поради любовен триъгълник. Съпругата на убития Йорданов- Мария скрито имала връзка с англичанина Малкълм Райс Шейн.

Полицаите вземат решение да ревизират версията на Владимир, още повече, че някои обстоятелства, подценени при започване на следствието, се набиват на очи. Мария и Малкълм са разпитани пред полиграф. Няколко месеца след погребението на Йорданов Мария и Малкълм заживяват дружно. Към днешна дата имат две деца. С тях живее и синът на Мария от брака й с убития Йордан. 8 години по-късно вдовицата на Даньо Лудия и новият й брачен партньор Малкълм са изправени пред детектор на лъжата. Пръв не устоя британецът. И прави цялостни признания, че е направил убийството.

Пред полиграфа и Мария признава, че е съизвършител в закононарушението. Няколко дни след направените признания Мария и Шейн обаче се отхвърлят от тях и следствието зацикля, а казусът разгласен за завършен. До появяването на екипа ни. По телефона вдовицата отхвърли да е отговорна.В момента тя и новият й брачен партньор Малкълм Райс са в Англия дружно със сина на Мария от брака й с Йордан и останалите две деца. Докато излежава 12-годишната присъда за ликвидиране, Владимир Илиев има опция няколко пъти да кандидатства за предварително освобождение. „ Не желая да излизам предварително. Аз желая да изляза почтен. Знаят ги кои са създали убийството. Да върнат делото и да ме пуснат. Те да си оправят бакиите. Имат ги отговорните хора. Да си ги съдят, да ги вършат, каквото желаят. Пожелавам на Малкълм и на Мария в най-скоро време да се срещнат с член 116.

Те ще го схванат кой е! “, споделя още Владимир Илиев. Според другия бранител на Владимир, юрист Димитър Марковски има бездънен аргумент в неговото държание, тъй като основанието той да бъде пуснат предварително има отношение към труда, че се е поправил и възпитал. През юли предходната година Върховната касационна прокуратура анулира постановленията на великотърновските апелативни и окръжни прокурори, които отхвърлиха да се направи искане за обновяване на наказателното произвеждане срещу Илиев.

„ Допусната е една брутална правосъдна неточност с него. Извършителите на закононарушението свободно си се разкарват. “, безапелационен е юрист Марковски. През годините Владимир Илиев е сезирал всички институции в страната ни. Заради отхвърли от направените в началото самопризнания Окръжната прокуратура във Велико Търново в лицето на окръжния прокурор Христо Христов отхвърляше да възобнови делото до момента. Владимир Илиев и екипа ни сезираха Главния прокурор Иван Гешев и резултатът не закъсня.

Главна прокуратура одобри постановлението на ВКП и постанови на окръжния прокурор на Велико Търново да изготви искане за обновяване на делото против Владимир Илиев. Имаме уверението на окръжния прокурор на Велико Търново –Христо Христов, че настояването за обновяване на делото против Владимир Илиев ще бъде импортирано в най-кратък период за разглеждане пред Върховния Касационен съд.

Сега остава и в най-кратък период да бъдат прекратено и наказването, което Владимир изтърпява 8 поредна година в пандиза в Троян. Случаят е казус за страната ни. Според престъпният психолог Тодор Тодоров убийството е разкрито и би трябвало да бъде потвърдено.

„ За да бъде потвърдено би трябвало проверяващите органи да свършат н на брой работа, последователно, методично и целеустремено, с цел да може всичко това да бъде употребявано в правосъдна зала. “, безапелационен е Тодор Тодоров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР