Помните ли този ретро сладкиш? Колкото и да е ретро,

...
Помните ли този ретро сладкиш? Колкото и да е ретро,
Коментари Харесай

Дамски каприз със сладко от сини сливи

Помните ли този ретро сладкиш? Колкото и да е ретро, за нас е още настоящ

Необходими Продукти

● яйца - 4 бр.
● захар - 1 ч.ч.
● брашно - 1 ч.ч.
● кисело мляко - 1 ч.ч.
● сладко от сини сливи - 1 бурканче (250 г домашно)
● сода - 1 чаена лъжичка
● ванилия - 1 брой
● олио - 10 с.л.
● захар - 10 с.л. (за разтрошаване на белтъците)

Начин на подготвяне

Разделяме в две купи белтъците и жълтъците. Разбиваме първо жълтъците дружно с 1 чаена чаша захар, след което изсипваме 1 чаена чаша кисело мляко (в което сме угасили 1 чаена лъжичка сода) и 10 лъжици олио.

Разбиваме всичко още веднъж, до момента в който захарта се разтопи. Накрая прибавяме към сместа 1 чаена чаша пресято брашно, в която сме поставили авансово 1 ванилийка. Разбиваме още веднъж.

Изсипваме във тавичка - аз използвах общоприета тава за печене на кекс и торта с кръг, с цел да мога да махна след това елементарно дъното. Печем в загрята на 180 градуса фурна за към 20-30 минути.

Като се надигне и стане златисто, пробваме с съчка за зъби дали е готово и го изваждаме от фурната. Още горещо го намазваме щедро с едно бурканче домашно сладко от сини сливи - то е сочно и попива доста добре в блата.

Оставяме настрани намазания блат и се заемаме с белтъците.

Купата, в която би трябвало да ги разбивате, би трябвало да е стъклена или пластмасова и да е безусловно суха и чиста. Постепенно разрушаваме от по-ниска към по-висока скорост и прибавяме постепенно 10 лъжици захар (може да се постави и по-малко, само че аз обичам да е сладко).

След като белтъците станат твърди, ги разпределяме върху сладкиша. За по-красиво може да извършите връхчета с противоположната страна на лъжица - допирате до белтъците и вдигате внезапно лъжицата. Получава се доста красиво.

Връщаме сладкиша назад във фурната на по-ниски градуси (120-150 максимум) и изчакваме, до момента в който белтъците добият златист тип към 15-тина минути.

Дамският каприз със сладко от сини сливи е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР