Помните ли онзи филм “Игра на кодове, в който по

...
Помните ли онзи филм “Игра на кодове, в който по
Коментари Харесай

В играта на кодове няма невинни политици

Помните ли оня филм “Игра на кодове ”, в който по време на Втората международна война английският информатик и математик Алън Тюринг се пробва да сътвори машина, способна да разбие немския код и да даде на английското разузнаване достъп до поверителните известия на нацистите?

Но в случай че филмът е притежател на “Оскар ” за най-хубав сюжет, то нашите депутати не могат да получат нищо повече от “Златна малинка ” за сюжета с кодовете и “откраднатите ” избори, които другояче никой не оспори.

Защото на среднощното си съвещание в петък по Изборния кодекс те сътвориха най-голямото зло - сринаха тотално доверието на хората в изборния развой. Една огромна група българи в този момент е уверена, че някой пипа машините с “ключ ”, който крие в джоба си, друга огромна група си знае, че броенето на хартиените бюлетини се фалшифицира, а трета - май най-голямата, към този момент въобще не желае и да знае за тези политици.

Ключът за машините заключи дефинитивно връзките сред партиите, в това време отвори кутията на Пандора. И всички заедно са отговорни за това.

Голямата “игра на кодове ” се разигра малко преди среднощ в петък в пленарната зала. Депутатите от “Продължаваме смяната ” бяха трагични в разногласието си с Българска социалистическа партия и ГЕРБ дали да се гласоподава отново и с хартия, а даже не бяха стигнали до разискванията по въпросните текстове. Кулминацията пристигна, когато в основната роля влезе заместникът на Корнелия Нинова - Георги Свиленски, с цел да разгласи, че изборите са фалшифицирани.

Той заяви от трибуната, че Кирил Петков е споделил на Българска социалистическа партия: Оттеглете закона и ще ви дам кодовете. Няма да го оттеглим, тъй като откраднахте изборите, отсече зам.-шефът на левите депутати.

Кой е той, че ще държи кодовете, попита Свиленски за Петков.

А той отвърна, че кодът е в ЦИК, която го дава на министерството на електронното ръководство, а оттова достъп до него имат партиите. Затова споделил на социалистите, че Политическа партия са подготвени да поддържат всевъзможни оферти за одитиране на кода на машините, с цел да се увеличи доверието на хората.

Разбирам, че сте подготвен да излъжете хората в тази зала. Ще подам иск против вас, както направих с Бойко Борисов. Всеки, който лъже за толкоз значими неща, би трябвало да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде арбитърът за продължение на тази тематика, обърна се Петков към Свиленски по нощите в петък. Спорът сред двамата продължи и в неделя.

Имам опасения, че Петков би трябвало да съди цялата ни парламентарна група. Не съм го обвинил в нищо, а цитирах негови думи. Не съм споделил, че той държи кодовете. Разбирам, че по-късно го е разказвал и на други сътрудници в самостоятелни диалози, обясни Свиленски пред Нова тв.

Понеже сме дали 53 милиона за машини - в този момент да оставим 53 пъти да ни лъжат на избори? Ние няма да позволим някой да се възползва от изборния развой, категоричен бе зам.-шефът на групата на Българска социалистическа партия.

Лидерката Корнелия Нинова също е била очевидец на думите на Петков, изясни самата тя в Пловдив по-късно през вчерашния ден.

Казах на Свиленски, че сме подготвени да подкрепим всевъзможен тип одит от външни специалисти на кода, на всичко, с цел да махнат своите подозрения от машините и да не поддържат хартиената бюлетина. След това Свиленски реши да употребява една неистина, преправяйки това, което съм споделил, обясни Петков и през вчерашния ден. Бе безапелационен, че това се прави единствено за да се дискредитират машините.

Темата обаче е с струпване, откакто водачът на ГЕРБ от дълго време приказва, че “Промяната ” и Демократична България държат ключа към устройствата и няма гаранции против манипулирането им. Само седмица след вота на 2 октомври Бойко Борисов разгласи, че “машините са пипани 100% ”.

Надявам се ЦИК да ме опровергае и да разрешат на компютърните експерти от всяка една партия да отидат и да видят какво става със софтуера, когато имаш кода. Само това не позволиха - кода, с цел да можем да проверим какъв брой е прецизен изборът, каза експремиерът. А по-късно от ГЕРБ изпратиха писмо до ЦИК, Министерството на електронното ръководство и компания “Сиела Норма ” с искане на партиите и всички заинтригувани да бъде даден сорс кодът на софтуера.

Тази събота Борисов даже прожектира изявлението на Георги Свиленски на видеостена пред дамите на ГЕРБ в Стара Загора. Ако прокуратурата слуша, в случай че БОП слуша - това е търговия с власт. Един от двамата би трябвало да понесе наказателна отговорност, заяви той за Петков и Свиленски.

Не мога да допускам, че се постанова да се съглася с Българска социалистическа партия - висша степен на корупция е да откраднеш изборите, продължи водачът на ГЕРБ. Напомни по какъв начин партията му е въвела машинния избор, само че добави: Дойдоха хора, които настояват, че държат кода, и аз съм податлив да имам вяра на Свиленски.

Ако Свиленски беше споделил, че аз като министър председател съм държал кодовете, щеше да има митинги и какво ли не, допусна Борисов. Скандала за него единствено доказвал, че “Промяната ” е в изолираност.

Политическа партия не си е взела поука от позволените неточности, уточни ги строго и Корнелия Нинова. Изумителното е, че и тя, и Кирил Петков още веднъж оповестиха, че не хлопват врата сред двете партии за взаимна работа по обособени тематики.

Фалшифицират се както машинни, по този начин и хартиени протоколи, уверен е пък водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов.

Тук с максимален фейсбук драматизъм предстоящо се включи и Слави Трифонов. Това е величествен скандал. Защото Кирил Петков, Политическа партия и Демократична България могат и са манипулирали резултатите от изборите посредством машинния избор. Не го споделям аз, споделят го депутати от Българска социалистическа партия, които единствено допреди няколко месеца за Кирил Петков бяха “почтени ” и той искаше да продължи да ръководи с тях, обяви водачът на Има Такъв Народ, напусната в последно време от знакови имена.

Само Демократична България леко отлепи от истеричния сюжет, че всички избори са неистина. Безотговорно е да се приказва за вълшебни флашки и кодове. Това не просто ерозира доверието съответно в машините, то ерозира опцията българската страна да мине в нов софтуерен стадий, предупреди Христо Иванов. А някогашният министър на е-управлението Божидар Божанов отново повтори, че има единствено един код, той е в ЦИК и Министерството на електронното ръководство. Ключовете са тези, с които се подписва приложението, и всеки партиен водач може да получи достъп и да го дава на други хора. Изказванията на политиците предизвиквали смях измежду специалистите. Защитите на производителя и ограниченията на ЦИК не дават алтернатива да въздейства на машините.

Иван Тодоров, акционер в “Сиела Норма ”: ЦИК предложения всички партии да им даде кодове, единствено ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България ги взеха

Има потвърдена гаранция за честността на машинното гласоподаване. Машината разпечатва разписката, от която всеки гласуващ ясно може да види за кого е дал вота си. По решение на ЦИК всички разписки се броят след гласуването и се съпоставят с машинното гласоподаване. И резултатът е, че при всички избори с машини няма разминаване сред броенето и машинните резултати. Това, че в 2 секции от над 9000 има общо 3 гласа разминаване, значи, че разпечатките просто не са преброени вярно или пък 2-ма индивида са се разписали, че гласоподават, само че не са дали своят вот, а 1 квитанция във втората секция просто е изгубена или унищожена.

Ако някой се съмняваше в честността на машинното гласоподаване, щеше да има правосъдно обжалване. Но няма нито едно, в това число на частичните локални избори.

На 7 от всичките над 11 000 машини бил излязъл надпис “Дневникът е фалшифициран ”. Това известие излиза при строшаване на паметта след удар при превозване или срутване на машината, дефектни флашпамети, хардуерен недостатък в USB слотовете, погрешно изключване на машините по време на работа. Казано с други думи – отбраната на машините безотказно сработва в тези случаи. И това беше открито при детайлна инспекция на специалисти от ЦИК, Министерството на електронното ръководство, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Надписът е алармиращ, с цел да не се употребява машината. По-точно е да написа единствено, че има механически проблем.

ЦИК има всички кодове. Това значи, че всички партии с представители в ЦИК имат кодовете. ЦИК предложения всички партии да им даде кодове за достъп и инспекция, само че единствено ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България ги взеха. Тези партии могат да си дадат кодовете на Българска социалистическа партия, в случай че те желаят.

През 2018 година “Смартматик ” изобличи Мадуро, че е фалшифицирал над 1 млн. гласа. Оттогава Мадуро скапе контракта със “Смартматик ”. Над половината от употребяваните в Съединени американски щати машини са на “Смартматик ”. Изборите за кметове на големи градове като Лос Анджелис и Лондон и в най-развитата стопанска система в света – Сингапур, се вършат от “Смартматик ”.

Броенето на бюлетините от сканиращи бюлетините устройства също ще е гаранция против фалшификации и пазаруване на гласове, в случай че параваните са високи до 1 метър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР