Помещението с военните карти в бившия нацистки бункер - т.е.

...
Помещението с военните карти в бившия нацистки бункер - т.е.
Коментари Харесай

Реставрират прословутата Вълча бърлога на Хитлер

Помещението с военните карти в някогашния нацистки бункер - т.е. мястото, на което на 20 юли 1944 Клаус Шенк граф декор Щауфенберг прави несполучлив опит за нападение против Хитлер, ще бъде реконструирано през тази година. Т. нар. " Вълча бърлога " се намира в днешна Полша и е част от голям комплекс на територията на някогашната основна квартира на фюрера.

Бомбената детонация преди време унищожава помещението и убива четирима души. Хитлер обаче е единствено леко ранен. Масивната дъбова маса, под която декор Щауфенберг слага чантата с гърмежа, защищава Хитлер от мощната експлозия. 75 години след несполучливия атентат пространствата ще бъдат реставрирани.

Фигури с човешки растеж, изобразяващи Хитлер и останалите присъстващи, ще възстановят трагичните фрагменти от юли 1944, сподели представителят на плана Себастиан Трапик в диалог с Дъждовни води. От бараката, в която се е провеждало съвещанието в оня предопределен ден, след войната са останали единствено основите.

Мемориал в памет на съзаклятниците против Хитлер

Днес " Вълчата бърлога " в някогашната Източна Прусия е мемориал в памет на героя от съпротивата граф декор Щауфенберг и тримата му съидейници, които са били екзекутирани няколко часа след несполучливия атентат във военния затвор Бендлерблок в Берлин. Възстановяването на стаята с военните карти е част от плануваните реставрационни действия на територията на " Вълчата бърлога ", които би трябвало да припомнят за историческото значение на събитието. Мемориалът притегля близо 300 000 гости годишно.

Само два дни след нахлуването на немския Вермахт в Съветския съюз през юни 1941 година, Хитлер се нанася в новата си основна квартира - " Вълчата бърлога " в някогашна Източна Прусия. На голяма повърхност са били ситуирани 50 бункера, 70 казарми, две летища, една гара и зенитни батареи. Хитлер прекарва във " Вълчата бърлога " цели 850 дни. Освен него там са обитавали непрекъснато близо 2000 души.

На това място са били разработвани проектите за военните интервенции, оттова са издавани командите за дейностите на Вермахта по всички фронтове. Във " Вълчата бърлога " край някогашния Източен фронт са се взимали съдбоносни решения - да вземем за пример това за изтреблението на евреите. Тук е взето и решението да не се взимат пленници при потушаването на Варшавското въстание през август 1944 година. Броят на убитите по време на това въстание се пресмята на 250 000 души, основно цивилни жители.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР