Полякините, които нямат интимен партньор, нямат право да забременеят чрез

...
Полякините, които нямат интимен партньор, нямат право да забременеят чрез
Коментари Харесай

Полша забрани на самотните жени да забременяват чрез инвитро

Полякините, които нямат съкровен сътрудник, нямат право да забременеят посредством асистирана репродукция – до това доведоха строгите политики на консервативната католическа партия " Право и правдивост ", която е на власт.

Едно от първите ѝ дейности през 2015 година бе да усили размера на детските помощи, само че в това време да спре да финансира инвитро процедури от държавния бюджет. През юни тя съумя да прокара още ограничавания – в този момент те не просто се заплащат от пациентите, а е належащо за провеждането им да се вземе декларация от бъдещата майка и бъдещия татко, които дават обещание да поемат правна и финансова отговорност за към момента несъздадените деца.

Новият закон слага в юридически вакуум дамите, които се пробват да забременеят посредством инвитро с донорска сперма. Една от тях е Ирена (името е сменено) – жена, интервюирана от сп. " Ню Йоркър ", която се пробва да има дете от 2012 година насам, когато рестриктивните мерки не са били толкоз строги. По време на втората си процедура през 2015 година, тя се снабдява с 6 ембриона, от които замразява 4. Трансферът на другите два е сполучлив, само че дамата губи бременността си в десетата гестационна седмица.

А в този момент, съгласно новия закон, тя няма право на достъп до останалите четири, в случай че мъж не се подпише на желаната декларация. Нещо повече – неизползваните ембриони ще бъдат дарени на безплодна хетеросексуална двойка, в случай че не бъдат употребявани в границите на 20 години.

Каква роля играе религията

Според Католическата черква инвитро оплождането е грях, защото тази процедура може да докара до заличаване на ембриони, а съгласно вярата те към този момент имат душа и имат право на живот, даже преди да бъдат вградени в утробата на дамата. Папа Бенедикт Шестнадесети е коментирал, че тази процедура " замества любовта сред мъжа и дамата ".

Католическите медии в страната разказват заченатите по този метод деца като генетично подозрителни и неестествени. Други съперници на процедурата театралничат като бранители на ембрионите.

Близостта на " Право и правдивост " с Католическата черква бе демонстрирана и посредством неколкократни опити абортите да бъдат напълно криминализирани. Сега те са разрешени единствено при опасност за живота на плода, огромна заплаха за здравето на майката или при инцест или обезчестяване, само че за " Право и правдивост " даже това е прекомерно доста и извършващите ги бременни дами би трябвало да подлежат на наказателно гонене. Многобройни митинги към този момент предотвратяват тези рестрикции.

Кога стартира животът

Правителствата имат интерес да пазят човешкия живот, написа " Ню Йоркър " - поради това са неразрешени убийствата, цигарите са обложени с акцизи, да се носи колан при возене в кола е наложително... Полското държавно управление от дълго време твърди, че носи отговорност и за живота, който, съгласно него, стартира от зачеването. По тематиката за абортите тази отбрана има превес пред правото на дамата, която желае да приключи бременността си.

По тематиката за инвитро оплождането отбраната на ембрионите е по-важна даже от правата на към момента незабременялата жена, която ги е основала. На процедура държавното управление би трябвало да организира реквизиция върху тях, без значение дали ги класифицира като биологична тъкан, благосъстоятелност или човек.

Технически, оплодената яйцеклетка се трансформира в ембрион, откакто е вградена в утробата. Според разпоредбите на Европейски Съюз тези " пре-ембриони " са тъкан, която се ръководи по същите правила, по които и костния мозък за трансплантации, да вземем за пример. Остава въпросът дали капацитета на този ембрион да се трансформира в човек не го отличава - само че той няма елементарен отговор. Зачеването, изкуствено или не, е толкоз нестабилно, че вграденият ембрион има единствено 1 към 3 късмет да се трансформира в човек.

Междувременно в него са били вложени съществени финансови, биологически и прочувствени запаси. Някои пре-ембриони са основани напълно с генетичен материал на родителите; някои имат донорски гени, трети въобще нямат генетична връзка с дамата, която желае да забременее, и с мъжа, който ще отглежда детето. Много аспекти от предишното, сегашното и бъдещето на ембриона зависят от въпроса кой тъкмо е виновен за него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР