Полузащитникът на Арда, Лъчезар Котев, даде ексклузивно интервю за сайта

...
Полузащитникът на Арда, Лъчезар Котев, даде ексклузивно интервю за сайта
Коментари Харесай

Лъчезар Котев пред Nostrabet: Показахме, че и с български момчета се постигат резултати

Полузащитникът на Арда, Лъчезар Котев, даде извънредно изявление за уеб страницата. Младият халф показа вълнението, което царува в отбора преди мачовете с Апоел Беер Шева от квалификациите за Лигата на конференциите. Бившият юношески национал посочи, че за кърджалийци задачата през този сезон е надграждане над триумфите от миналата акция.

Котев не пропусна и да означи, че клубове като Арда са доказателство, че с българи може също да се реализират страхотни резултати, само че е нужно самообладание. Той изрази вяра, че от ден на ден клубове ще се извърнат към сходен модел на работа.

 

Здравей, Лъчо! Сезонът в efbet Лига стартира след броени дни. Как мина подготовката на Арда и подготвени ли сте за провокациите?

Добре мина подотовката. Бих споделил, че сме на 90% подготвени във физически проект. По отношение на тактиката имаме какво още да почистваме, само че мисля, че със започването на мачовете всичко ще се настройки и ще сме в добра форма по време на сезона.

 

Спомена за нещата, които би трябвало да изчиствате тактически. В кои аспекти ще се стремите да надградите над предходната акцията?

Чисто игрово бих споделил, че ще се стремим да означаваме повече от ситуациите, които сътворяваме. В доста от срещите сътворяваме отлични обстановки на контраофанзива, само че не постоянно съумяваме да ги осъществяваме. Ако повишим % на успеваемост, то ще може да се изкачим даже още малко по-нагоре в таблицата.

 

Направихте феноменална акция през предишния сезон. Какви са задачите в този момент?

Ще се стремим да надградим игрово, както споделих и доскоро. Разбира се, ще се опитаме да приключим и една концепция по-високо в таблицата, както и по опция да играем нов край за Купата, който този път да спечелим. Това би било положително надграждане.

 

Много тимове се пробват да подобрят успеваемостта пред гола, освен у нас. Това ли разделя най-хубавите отбори от междинната класа?

Да, това е основата, защото футболът е игра на голове. В завършващата фаза се вижда майсторството и класата. Именно в този детайл, може би, ни превъзхождат и европейските отбори, които вкарват всяко едно свое състояние. При нас е друга обстановката, само че с работа и това може да се усъвършенства.

 

Осигурихте си квота за евротурнирите и се изправяте против Апоел Беер Шева. Какво е настроението в съблекалнята преди тези мачове?

Настроението при нас е приповдигнато, несъмнено. Това е исторически миг за нас играчите и най-много за клуба. Отборът на Беер Шева е доста класен отбор, който от доста години играе в Европа, в това число влезе в груповата фаза на Лига Европа през предишния сезон. Това е отбор с обичаи и би трябвало да надскочим себе си, с цел да го отстраним.

 

Често се споделя, че европейските мачове точно може да са трамплин за един футболист за трансфер зад граница. Амбицира ли те това в допълнение?

Разбира се. Това е друга сцена, на която мачовете биват следени от много повече скаути и мениджъри. Амбицира ме да покажа най-хубавото от себе си, с цел да си отворя и някои по-големи порти.

 

Вече към 4 години съвсем непроменяемо играеш като титуляр в българския хайлайф. Колко значимо е за един млад състезател да стартира с мъжкия футбол оптимално рано?

Действително е доста значимо да започнеш оптимално рано в мъжкия футбол. Важно е и да се дава късмет на младите, които на собствен ред би трябвало да си сграбчен опцията. В днешно време просто няма кой да ги чака. Виждаме, че в случай че не използваш възможностите си, няма по какъв начин да заиграеш постоянно.

 

В България знаем, че един от проблемите при развиването на юноши е точно преходът от младежки към мъжки футбол. Смяташ ли, че въвеждането на дублиращи тимове е значима стъпка в вярната посока?

Да, мисля, че това е една добра процедура от последните няколко години – да се построяват дублиращи отбори. Мисля, че ще спомогне доста за развиването на младите гении, надлежно и за одобряването им по-късно в мъжките отбори на съответните клубове.

 

Арда е измежду отборите у нас, дружно с ЦСКА 1948, Славия, Септември София и други, които се пробват да базират тактиката си напълно към български играчи. Смяташ ли, че тази наклонност ще обхване от ден на ден отбори у нас?

Да, уповавам се, че повече клубове ще вземат образец от изброените от теб отбори. Виждаме, че и с български момчета може да се случат нещата и да се реализиран резултати. Разбира се, процесът е една концепция по-бавен, само че е значимо да се стартира отнякъде и след време да можем да берем плодовете от труда си.

 

Спомогна ли пандемията за внезапното намаление на броя чужденци?

Да, мисля, че доста оказа помощ пандемията в това отношение – единствената добра последица от нея. Започнаха да се постановат много български момчета по клубовете. Това дава опция на нашите фрагменти да покажат на какво са способни, вместо чужденците да им ядат от хляба.

 

Лъчо, ти беше част от много сполучливия юношески народен тим, който остана на косъм от класиране за европейски конгрес. Има ли чувство в момчетата от твоето потомство, че идват по-светли дни и за националния тим?

Да, несъмнено има чувството, че идва изпод едно много качествено потомство. Ако бъде работено с него по верния метод, то ще се жънат триумфи и в следствие. Виждаме и завоя, който се предприе в мъжкия народен тим, включващ налагането на повече млади момчета. Смятам, че това е стъпка в вярната посока за родния футбол.

 

Предполагам е също толкоз обнадеждаващо, че виждаме и много млади момчета, които вършат изходящи прехвърляния в чужбина?

Да, това също е отлично и е доказателство, че когато юношеските гарнитури се показват на равнище, то това не остана неусетно и от непознатите клубове. Веднага ползата се ускорява. Много е добре, че се случват сходни прехвърляния, тъй като стартира да се гледа по различен метод на българския футболист.

 

Ти към този момент получи първата си повиквателна от Ясен Петров. Утвърждаване в мъжкия народен отбор ли е измежду задачите ти за идващите 12 месеца?

Да, това е върхът на сладоледа за всеки футболист – да попадне в националния тим и да показва страната си. Моята цел е да направя дебют, защото в този момент не съумях. Това е непосредствената ми цел.

 

Стои ли на дневен ред трансфер зад граница и в случай че да – къде би предпочел да отидеш?

Не стои на дневен ред към този момент трансфер зад граница, не желая да се затормозявам с сходни неща. Каквото е писано ще стане. Искам да играя добре в мачовете си, да се показва добре в Европа, оттова насетне ще забележим.

Белгийското състезание несъмнено ми подхожда, от това, което съм гледал. Разбира се, в случай че има оферта от чужбина, то ще се замисля.

 

Надявате ли се тайничко в Арда, изключително с оглед и на жребия за идващия кръг, че може да стигнете и по-напред в шампионата?

Да, нищо не се знае във футбола, въпреки всичко. Домакинският фактор в първия мач е плюс за нас. Отпадането на гола на непознат терен изравнява тежестта на мачовете, тъй че имам вяра, че това ще ни помогне и в първата среща. Гледаме и напред и за какво пък да не успеем да се надигнем и против някои от другите два противника в идната фаза.

 

И за край – какво си пожелаваш в месеците до края на 2021-а година в персонален и професионален проект?

Най-важното е аз и всички около мен да са живи и здрави. В чисто футболен проект се надявам да продължа да се развъртвам с Арда и да жънем нови триумфи!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР