Получени са разрешения за провеждането на парламентарните избори на 2

...
Получени са разрешения за провеждането на парламентарните избори на 2
Коментари Харесай

МВнР: 755 секции ще бъдат разкрити зад граница за изборите, само от Канада още няма разрешение

Получени са позволения за провеждането на парламентарните избори на 2 октомври във всички страни, като се изключи Канада. Това съобщи Иван Кондов, началник на работна група " Избори " към Министерството на външните работи (МВнР), на брифинг през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

По думите му няма място за терзание, защото Канада постоянно дава позволение малко преди изборния ден. Кондов напомни и броя на секциите зад граница - 755, и означи, че техните адреси могат да бъдат тествани от жителите на уеб страницата на Министерство на външните работи. 

 

Говорителят на Министерство на външните работи и зам.-министър на външните работи Костадин Коджабашев показа идните събития, в които външното ни министерство ще вземе присъединяване.

 

Той напомни, че през вчерашния ден в Ню Йорк беше открита постоянната сесия на 77-ото общо заседание на Организация на обединените нации. В интервала 20-26 септември ще се организира общополитическият спор, в който ще взе участие и българската делегация, ръководена от служебния външен министър Николай Милков. В нея ще бъдат включени още 7 души от състава на външно министерство.

 

Основна тематика на дебата ще бъде трансформативни решения на взаимообвързани провокации. Най-важните цели за страната ни, които ще бъдат разисквани, са войната в Украйна и провокираната от нея тройна рецесия - финансово-икономическа, енергийна  и продоволствена; дневен ред за стабилно развиване 20/30; изменение на климата и превъзмогване на следствията от пандемията, съобщи Коджабашев. 

 

На 19 септември ще има среща на високо ниво по трансформиране на образованието, с присъединяване на Николай Милков. На 20 септември министър Милков ще взе участие на среща във формат " Букурещка деветка " (B9). На 21 септември той ще се срещне с генералния секретар на Централноевропейската самодейност, а на 23 септември ще участва на среща, на която ще бъдат разисквани тематики с районното съдействие в Югоизточна Европа в подтекста на изменящата се геополитическа конюнктура. 

 

Коджабашев подсети, че при започване на тази година страната ни е поела председателството на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ), която сплотява 17 страни. Мисията на тази самодейност е да работи за европейската интеграция и резистентност посредством районното съдействие. Българското председателство навлиза в най-активната си фаза. На 22 септември в Ню Йорк е планувано да се организира неофициална среща на външните министри, по време на която ще бъдат дискутирани методите за подпомагането на Украйна за омекотяване на следствията от войната. 

 

На 6 и 7 ноември ще се организира публична среща на ЦЕИ в София и ще бъде придружена от бизнес конгрес. По време на българското председателство на ЦЕИ са планувани още три срещи – Повишаване на потенциала на здравните системи в отговор на изключителни обстановки на 28 септември в Триест, Италия; Ролята на младежта като основа за устойчиви и мирни общества на 10 и 11 октомври в София, както и кръгла маса, отдадена на свързаността на района на 13-14 октомври в София, сподели още Коджабашев. 

 

По време на брифинга беше коментирана и тематиката за представителството на страната ни на погребението на кралица Елизабет Втора, която умря на 8 септември т.г. Коджабашев съобщи, че все още няма информация кой ще участва от името на България.
 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР