Получаването на средствата, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост

...
Получаването на средствата, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Добромир Василев, МРРБ: Включването на частно съфинансиране в процеса по обновяване на жилищния фонд е наложително

Получаването на средствата, заложени в Плана за възобновяване и резистентност за саниране на жилищни здания, е обвързвано с провеждането на няколко промени, които да разрешат прекосяването от 100% безплатно финансиране към потреблението на частен запас. Това сподели Добромир Василев – шеф Дирекция " Жилищна политика “ към Министерство на регионалното развитие, в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.  

Предвид големите потребности в цялата страна включването на частно съфинансиране в процеса по възобновяване на жилищния фонд е неотложно, защото единствено с безплатни средства няма да могат да бъдат реализирани заложените цели, изясни той. Подадените до 1 юни планове са за 100% съфинансиране, а след тази дата то е 80%, добави Добромир Василев.  

Той изясни, че една от нужните промени е обвързвана с приемане на промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, които да облекчат осъществяване на Общо заседание. Намалява се и процентът, нужен за взимане на решения за осъществяване на плановете за възобновяване – от 67 на 51%. Законът е импортиран в Народното събрание и към този момент е минал на първо четене. " Надявам през месец юли да бъде признат “, съобщи той. 

Друга промяна, която се планува, е основаване на звена за обслужване на едно гише, които да дават информация на жителите за опциите за съфинансиране. В момента общинските администрации извършват тази функционалност, посочи той.  

" Третата, може би най-важна промяна, която би трябвало да бъде изпълнена, е основаването на Национален декарбонизационен фонд, който ще финансира всички планове за енергийна успеваемост на жилищни, индустриални, административни здания. Целта е той да стартира да действа до края на 2025 година “, изясни Добромир Василев.  

До момента по програмата са получени над 3000 плана за саниране на жилищни здания на обща стойност 4 милиарда лв., изясни шефът на Дирекция " Жилищна политика “ към Министерство на регионалното развитие. Предстои всички тези планове да бъдат прегледани съгласно особено направена методология за оценка. " Тя ще ни разреши да финансираме най-ефективните и най-ефикасните оферти, тези, които реализират най-вече спестявания с минимум средства “, добави той.  

Той предвижда, че оценката евентуално ще отнеме към четири месеца поради големия брой подадени планове. " С тези, които бъдат класирани и за които има задоволително финансиране, ще бъдат подписани контракти за безплатна помощ с общините, които ги съставляват, след което ще може да стартира процесът по осъществяване на плановете “, изясни специалистът. 

Той добави още, че санирането на еднофамилни здания и къщи ще се случва по Програма " Развитие на районите “, която ще започва до дни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР