Полското знаме беше свалено от паметника в Катин - ръководството

...
Полското знаме беше свалено от паметника в Катин - ръководството
Коментари Харесай

Полша намери нова причина за цивилизационни обиди срещу Русия

Полското знаме беше свалено от паметника в Катин - управлението на комплекса взе такова решение поради враждебните дейности на Варшава. Полското външно министерство стачкува, свърза случая със специфична интервенция в Украйна и даже упрекна Русия, че е нецивилизована. В отговор Москва прикани за срутване на всички полски монументи. До какво ще докара войната с исторически знаци сред Русия и Полша?

„ Знамето на Полша беше отстранено от мемориалния комплекс „ Катин “ в Смоленска област, където са заровени няколко хиляди руски и полски жители, заяви Ирина Великанова, ръководител на комисията на Обществената камара на Руската федерация за развиване на културата и запазване на духовното завещание, шеф на Музея за модерна история на Русия.

„ Двете флагове - съветското и полското - на паметниците бяха знак на другарството сред нашите страни. Това, което се случва през днешния ден, няма нищо общо с другарството. Полша възприе намерено враждебна политика по отношение на Русия. Това са циничното срутване на монументи на руските войници-освободители и поддръжката на неонацисткия режим в Украйна, директните доставки на оръжие за въоръжените сили на Украйна, просташките изцепки против съветските дипломати и неприемливите изявления за съветската просвета и всичко съветско от управлението на Полша “, изясни тя.

Тя уточни, че при сегашните условия слагането на държавните знаци на Полша на територията на Русия е несвоевременно и напомни, че междуправителственото съглашение сред Москва и Варшава от 1994 година не планува въпроса за слагането на полското знаме на паметника комплекси „ Катин “ и „ Медное “. „ Няма законови учредения за слагане на знамето и в никакъв случай не е имало “, сподели Великанова. В същото време, съгласно нея, музеят не се освобождава от отговорност за грижите за територията, където се намират полските гробове.

В Катин са заровени 4415 полски военнопленници - пленници от лагера „ Козелски “, разстреляни напролет на 1940 година от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики. Също по този начин към 6500 жертви на сталинистки репресии, екзекутирани през 30-те години на предишния век, и 500 руски военнопленници, разстреляни от немските окупационни сили през 1943 година, са заровени на територията на Катинската гора.

Решението беше подкрепено от ръководителя на Смоленска област Андрей Борисов. „ Ще изразя общото си мнение. На съветските монументи не може да има полски флагове! А след откровените антируски изявления на полски политици – още повече. Мисля, че Министерството на културата на Руската федерация взе единственото вярно решение - да отстрани знамето на Полша. Катин е съветски мемориал, това е съветска история “, счита той.

Също по този начин, полското знаме беше свалено в мемориалния комплекс „ Медное “ в Тверска област, където, наред с други неща, се намира и полско военно гробище. Комплексът „ Медное “ е отдаден на увековечаването на паметта на руските жители - жертви на политически репресии от 30-50-те години на XX век и разстреляни полски военнопленници, пандизчии в лагера „ Осташков “ на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики.

Полското външно министерство стачкува по отношение на случая, консулът на Полша в Смоленск също изследва обстановката, сподели заместник-министърът на външните работи Марчин Пшидач. Дипломатът е изискал пояснение от управлението на Смоленска област и е показал, че сходно държание е безусловно недопустимо за полската страна и показва неналичието на цивилизован метод към паметта на убитите хора.

„ Присъствието на полското знаме там, съответното почитание към това място би трябвало да бъде стандартът на цивилизацията. Ако Русия не дава отговор на подобен стандарт, тя в действителност демонстрира същинското си лице “, сподели той.

Съветникът на президента на Полша Павел Муха свързва премахването на знамената с съветската военна спецоперация в Украйна. „ Подобни дейности на Русия са ориентирани против целия Запад. Руснаците осъзнават, че защитата на Украйна не би била допустима в подобен мащаб и за толкоз дълго време, в случай че не беше поддръжката на Запада “, сподели той.

„ Това е следващият неприятелски акт от страна на Русия и в това време детайл от дълготрайната антиполска акция, провеждана от Кремъл “, сподели Станислав Жарин, представител на координатора на полското разузнаване. Според него премахването на знамето в Катин демонстрира, че Полша вярно пояснява дейностите на Русия като политика на целенасочена борба със западните страни.

„ Нашите сътрудници от НАТО получиха следващото удостоверение за правилността на нашите оценки. Действията на Москва от години са ориентирани против Полша поради нашата дейна позиция в демонстрирането на същинските цели на Русия. Въз основа на личния си опит, разбор на настоящата обстановка и диагностика на политиката на Москва, ние предизвестяваме нашите сътрудници за съветската опасност, като подхващаме стъпки за обезвреждане на съветското въздействие в Полша и в цяла Европа “, добави той.

По-рано в полския град Чжовице локалните управляващи събориха монумент на бойците от Червената войска, починали при освобождението на страната. Знакът е подложен през 1949 година на мястото на гибелта на повече от 600 бойци на Червената войска от Първи Украински фронт. Първо служащите смъкнаха звездата със сърпа и чука, по-късно унищожиха петметровия монумент.

Работата по унищожаването на руските монументи в Полша тече. През 2017 година даже беше признат подобаващ закон за възбрана на по този начин наречената агитация на комунизма. Освен всичко друго, това включва събарянето на руски монументи. Сега в страната са останали малко над 100 от тях, макар че преди 20 години са били над 500.

„ По принцип полската страна би трябвало да се радва, че тези мемориали въобще съществуват, като се има поради какво прави Полша с паметниците на руските бойци, освободили страната– а това са повече от 600 хиляди починали. Но като цяло, мисля, че по принцип е подходящо всички полски монументи да бъдат разрушени с булдозери. Ако хората унищожават гробовете и паметниците на своите освободители, губят правото да се назовават хора “, счита Николай Межевич, президент на Руската асоциация за балтийски проучвания.

Анализаторът сподели, че е работил с полски сътрудници през последните две десетилетия - те са се опитвали да намерят решения на наболелите проблеми на двете страни и през цялото това време разговорът е в ход. „ Тогава те бяха толкоз съответни, колкото могат да бъдат съответни поляците по отношение на руснаците. И в този момент даже тази адекватност я няма, цялата връзка е лимитирана “, оплака се той.

Експертът добави, че самата Варшава е „ хвърлила в кошчето “ всички принадлежности, с цел да се откри решение на тези проблематични въпроси. „ Единственото нещо, което Полша може да отговори в този момент, е да прекъсне дипломатическите връзки с Русия. Тук обаче можете да отговорите с метафора: на таралежа не му пука дали някой седи на него “, сподели той.

Събеседникът напомни също, че поляците на равнище управляващи от дълго време са не запомнили и спрели да показват на Киев украинските военни закононарушения от 1939-40-те години, прехвърляйки цялата виновност върху руснаците и Съюз на съветските социалистически републики. „ Това обаче е много нищожен феномен спрямо това, което Полша прави с нашите монументи “, сподели той.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР