Полското външно министерство отрече твърдението на беларуския президент Александър Лукашенко,

...
Полското външно министерство отрече твърдението на беларуския президент Александър Лукашенко,
Коментари Харесай

След Берлин и Варшава опроверга Лукашенко, че отравянето на Навални било фалшиво

Полското външно министерство отхвърли изказванието на беларуския президент Александър Лукашенко, че е бил прехванат телефонен диалог сред Варшава и Берлин, показващ, че информацията за отравянето на съветския опозиционер Алексей Навални е фалшифицирана, съобщи ТАСС.

" Опровергаваме беларуското известие за състоял се телефонен диалог по линията Варшава-Берлин, в който управляващите на двете страни били признали, че Алексей Навални не е бил токсичен ", съобщи министерството.

" Приемаме изказването на канцлера Ангела Меркел и на държавното управление на Германия, че Навални е бил токсичен с бойно отровно вещество от групата на така наречен " Новичок ", сподели полското външно министерство.

" Подобно на държавното управление на Германия, осъждаме тази позорна постъпка. Смятаме, че отговорните за покушението над Алексей Навални би трябвало да бъдат привлечени под отговорност ", съобщи още полското дипломатическо ведомство.

В четвъртък беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че беларуското разузнаване е прехванало диалог сред Варшава и Берлин, от който се схваща, че изказванията за отравяне на Навални с " Новичок " се опират на имитация.

" Преди изказването на (германския канцлер Ангела) Меркел - тя сподели, че на него, Навални, са желали да му запушат устата - ние прехванахме диалог. Както разбираме, Варшава беседва с Берлин ", съобщи беларуският президент на среща с съветския министър председател Михаил Мишустин. " Прехвана го нашето радиоелектронно военно разузнаване. Защото там (на западните граници на Беларус - заб. ТАСС) са ситуирани елементи и ние, несъмнено, водим битка с натовците и в радиосферата ", добави Лукашенко.

" Прехванахме забавен диалог, който - ще ви дам да го прочетете, ще го подготвим и ще го изпратим във ФСС - отчетливо демонстрира, че това е имитация. Никакво отравяне на Навални не е имало ", акцентира Лукашенко.

Веднага след тези думи представител на немското държавно управление съобщи: " Твърденията на господин Лукашенко, несъмнено, са погрешни ".

В петък представителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че материалите на беларуското разузнаване са предадени предходния ден на съветската Федерална работа за сигурност и сега се проучват.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР