Полският президент Анджей Дуда пристига в България. Тази сутрин той

...
Полският президент Анджей Дуда пристига в България. Тази сутрин той
Коментари Харесай

Полският президент Анджей Дуда пристига в България по покана на Радев

Полският президент Анджей Дуда идва в България. Тази заран той ще организира среща с президента Румен Радев на „ Дондуков “ 2.

Посещението на полския президент е в разгара на дипломатическите старания за намиране на излаз от войната, а рисковете пред страните от Източна Европа поради военния спор ще бъдат във фокуса на диалозите сред двамата президенти.

Румен Радев ще разиска с полския си сътрудник Анджей Дуда партньорството сред София и Варшава в области от съвместен интерес, както и съдействието в областта на защитата. Позициите на Полша и България във връзка с войната в Украйна обаче са разнообразни: поляците към този момент предложиха своите МиГ-29 в помощ на украинската войска, само че Пентагонът ги отхвърли поради риска от разширение на спора. За разлика от България, Полша изпраща безвъзмездна военна помощ на Украйна.

Посещението на Дуда у нас е след отправена покана от страна на българския президент. Няколко дни по-рано двамата разискаха в телефонен диалог произлизащите от войната в Украйна опасности пред нашия район и милионите хора, търсещи избавление от спора.

Тогава двамата президенти показаха обща позиция, че възходящият брой на бежанците от войната в Украйна изисква непрекъснат разговор и съгласуване на напъните на страните от Източна Европа за справяне с миграционния напън в района.

Почти 2 милиона души към този момент са потърсили леговище в Полша от началото на военните дейности, десетки хиляди други украински жители са на територията на прилежащите страни. Затова страните от Източна Европа чакат своевременна интернационална поддръжка за подхванатите старания за тяхното настаняване,  обезпечаване с храна и лекарства, обучение - това мнение показаха по време на телефонния си диалог Радев и Дуда.

В събота. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР