Полският президент Анджей Дуда подписа актуализирания закон за Върховния съд,

...
Полският президент Анджей Дуда подписа актуализирания закон за Върховния съд,
Коментари Харесай

Полша изпълни условията за получаването на 58 млрд. евро

Полският президент Анджей Дуда подписа обновения закон за Върховния съд, който ще отстрани дисциплинарната камара, която провокира рецензии към Варшава от Брюксел. Това заяви в Туитър ръководителят на кабинета на полския водач Павел Шрот, който популяризира заповедта на президента за издание на закона в „ Официалния вестник ”, след което той ще влезе в действие.
Анджей Дуда
По-рано 231 депутати на Сейма (долната камара на парламента) гласоподаваха за обновения закон, 208 бяха срещу, 13 се въздържаха. След това законът отиде за утвърждение в Сената (горната камара на парламента), откъдето се върна в Сейма с доста промени. Повечето от тях бяха отхвърлени. Съдиите, които са заседавали в дисциплинарната камара, ще могат да се реалокират в друго звено или да се пенсионират. Вместо ликвидирания орган във Върховния съд ще бъде основана камара за професионална отговорност. Той ще включва 11 съдии, които ще бъдат избирани от президента за петгодишен мандат.

Медиите напомнят, че дисциплинарната камара бе основана в Полша през 2017 година по самодейност на партия „ Право и правдивост “. Появата на тази конструкция провокира безпокойствие в Европейски Съюз поради възможното нарушение на правилото за самостоятелност на съдиите. През 2020 година Съдът на Европейски Съюз призна тези опасения за оправдани и разпореди на Полша неотложно да спре разпоредбите за дисциплинарната камара на Върховния съд. През октомври 2021 година Съдът на Европейски Съюз наложи санкция от 1 милион евро дневно на Полша, до момента в който не бъде изпълнено решението за унищожаване на тази конструкция.

Премахването на дисциплинарната камара и анулацията на предходните й решения, наред с гарантирането на независимостта на избора на съдиите, бяха посочени от шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен като съществени условия за приемането в Брюксел на полския проект за възобновяване, въз основа на който Варшава може да получи към 58 милиарда евро от Европейския съюз. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР