Полският премиер Доналд Туск заяви във вторник, че не може

...
Полският премиер Доналд Туск заяви във вторник, че не може
Коментари Харесай

Полша обмисля по-широка забрана на вноса на украински храни

Полският министър председател Доналд Туск съобщи във вторник, че не може да изключи разширението на националната възбрана за импорт на украинско зърно към други артикули , в случай че Европейският съюз не предприеме дейности, с цел да отбрани пазарите на блока, цитира думите му Ройтерс.

Туск съобщи това по време на посещаване в Прага, до момента в който хиляди полски фермери излязоха по улиците на Варшава, ескалирайки митинг против вноса на храни от Украйна и зелените правила на Европейски Съюз.

Земеделските стопани в цяла Европа стачкуват от седмици против рестриктивните мерки, наложени им от наредбите на Европейски Съюз за " Зелената договорка ", имащи за цел да се оправят с изменението на климата, както и възходящите разноски и, съгласно тях, нелоялна конкуренция от страни отвън Европейски Съюз, изключително Украйна.

Миналата година.
 Варшава се извини за разсипаното зърно на Украйна
Варшава се извини за разсипаното зърно на Украйна

Протестиращи фермери разсипаха украинско зърно на полска територия

" Ние приказваме за това с украинската страна - че ще бъде належащо да се разшири ембаргото за други артикули, в случай че Европейският съюз не откри по-ефективни способи да отбрани европейския и полския пазар ", сподели Туск във вторник.

По-рано денем Туск сподели, че Европейски Съюз би трябвало да реши проблемите, основани от решението му да отвори границите си за импорт на украински хранителни артикули, откакто Русия нахлу в съседката му при започване на 2022 година

Той добави, че Полша е подготвена да съфинансира покупките на полски, европейски и украински храни и селскостопански артикули, които да бъдат изпратени като филантропична помощ на засегнатите от апетит страни и че " Европа сигурно би трябвало да откри средства за това ".

По същото време фермерите се събраха в центъра на Варшава, преди да тръгнат към Народното събрание и по-късно към офиса на Туск. Служител на кметството, представен от държавната осведомителна организация PAP, уточни броя на протестиращите - към 10 000.
 Европейска комисия оставя безмитния режим за Украйна, само че с ограничения за фермерите
Европейска комисия оставя безмитния режим за Украйна, само че с ограничения за фермерите

За най-чувствителните артикули е очакван по този начин нареченият механизъм за незабавно прекъсване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР