Полският парламент заседава за първи път след избори миналия месец,

...
Полският парламент заседава за първи път след избори миналия месец,
Коментари Харесай

Новоизбраният парламент на Полша заседава за първи път

Полският парламент заседава за първи път след избори предишния месец, които оповестиха смяна на курса за централноевропейската нация на време на война през границата в Украйна

От Асошиейтед прес, 13 ноември 2023 година, 3:58 ч.

ВАРШАВА, Полша -- Полският парламент заседава за за първи път в понеделник след избори предишния месец оповестиха смяна на курса за централноевропейската нация по време на война оттатък границата в Украйна.

Следвайки хореография несъмнено от конституцията, президентът Анджей Дуда ще приказва на церемонията по откриването на новоизбрания законодателен орган. Законодателите ще положат клетва и ще изберат ръководител.

Премиерът в оставка Матеуш Моравецки. би трябвало да подаде оставка с държавното управление си, макар че се чака да остане като длъжностен министър председател, може би седмици, тъй като Дуда забави прехода на властта.

460-те депутати определените в долната камара на Народното събрание, Сейма, ще се съберат по обяд. 100-местният Сенат ще последва първото си съвещание по-късно следобяд. И двата органа бяха определени за четиригодишен мандат.

Всички депутати бяха определени на избори на 15 октомври, извоювани групово от проевропейски партии от от консерваторите вляво. Те се кандидатираха поотделно, само че дадоха обещание да работят дружно за възобновяване на демократичните правила след осем години ръководство на Право и правдивост, националистическа консервативна партия, която беше в спор с Европейския съюз.

Партията получи повече гласове от всяка друга обособена партия, само че не съумя да реализира болшинство със 194 места. Все отново Дуда, съдружник на Закона и справедливостта, даде на Моравецки първия късмет да сформира държавно управление. Партията няма съдружен сътрудник и опитът й да построи държавно управление се счита за жертван на неуспех. Опитът може да забави Полша да има работещо държавно управление с до четири седмици.

Желаещият съдружен съюз, за ​​разлика от това, има болшинство от 248 места в Сейма. Партийните водачи подписаха съдружно съглашение и обявиха, че са подготвени да стартират ръководство. Те споделят, че имат за цел да възстановят задграничните съюзи и ще работят за освобождението на милиарди евро от фондовете на Европейски Съюз, които бяха замразени заради ерозията на правосъдната самостоятелност от Право и правдивост.

Техните претендент за министър-председател е 66-годишният Доналд Туск, умел политик, който заемаше този пост още от 2007-14 година и по-късно продължи да бъде върховен водач на Европейски Съюз в ролята на ръководител на Европейския съвет от 2014-19 година

Кандидатът на обединението за ръководител на Сейма е Шимон Холовния, водач на партията Полша 2050 и изгряваща звезда в полската политика.

Пьотр Мюлер, представител на държавното управление на Право и правдивост, призна, че ще бъде „ извънредно мъчно “ за Моравецки да сформира ново държавно управление. Но той сподели пред TVN24, че е негов дълг да опита, откакто Дуда му е поверил задачата. Ако се провали, Туск ще бъде идващият министър-председател, сподели Мюлер.

Водещи истории

Гмуркачите, търсещи съкровища, търсят главната жилка на благосъстоянията от 400-годишна корабокрушение

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР