Полският опозиционен лидер Доналд Туск, без да изчака назначаването си

...
Полският опозиционен лидер Доналд Туск, без да изчака назначаването си
Коментари Харесай

Доналд Туск ще размрази европарите за Полша

Полският опозиционен водач Доналд Туск, без да изчака назначението си за министър председател, започна неофициални договаряния с европейските лидери и даде обещание да потекат още веднъж средствата, замразени от Европейския съюз.

Както отбелязва Bloomberg, приемането на повече от 35 милиарда евро от Европейския съюз е главен приоритет, откакто полската съпротива завоюва болшинство на изборите. Въпреки че може да минат седмици преди Туск да сформира държавно управление, някогашният началник на Европейския съвет е провел диалози с водачи.

" Тук съм в централата на Европейската комисия, с цел да ускоря връщането на Полша към цялостно наличие в Европейския съюз ", сподели Туск преди среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Политикът посочи, че преговорите му ще бъдат неофициални, защото той работи като водач на опозицията.

" Времето лети безмилостно и аз трябваше да поема тази самодейност, преди да бъдат взети окончателните решения след изборите, тъй като би трябвало да използваме всички способи, включително ексцентрични, с цел да спасим парите, на които Полша има право ", изясни Доналд Туск обстановката.

За да може Европейски Съюз да отпусне средства, бъдещото полско правителство ще би трябвало да възвърне независимостта на правосъдната система. Това ще бъде мъчно след 8 години националистически надзор. Сред пречките е полският президент Анджей Дуда.

Според новия сенатор и съдружник на Туск Адам Боднар програмата за правосъдна промяна на Полша ще включва поредност от закони, регулиращи активността на Конституционния арбитражен съд, Върховния съд, Националния правосъден съвет, съдилищата с обща пълномощия, както и надзора на прокурорите и евентуално тайните служби. " Трябва да спрем да занимаваме Европа с нашите проблеми. Полша би трябвало да се върне към статута на естествена членка на Европейски Съюз ", сподели той.

На 15 октомври в Полша се организираха парламентарни избори. Те избраха 560 членове на Народното събрание: 460 депутати от Сейма от 10-ти привикване и 100 членове на Сената от 11-то привикване.

На 17 октомври в Полша бяха преброени всички гласове на парламентарните избори. Управляващата партия " Право и правдивост " зае първо място (35,38% от гласовете), само че ще загуби повече от 10 места в Сената. Имаше 48 представители в горната камара на Народното събрание, сега ще бъдат 34.

На второ място остана опозиционната " Гражданска коалиция " - 30,70%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР