Полските власти са започнали разследване и подлагат на сериозен анализ

...
Полските власти са започнали разследване и подлагат на сериозен анализ
Коментари Харесай

Макрон подари крадена книга на папа Франциск


Полските управляващи са почнали следствие и подлагат на сериозен разбор произхода на томче от първото издание на френски език на философския етюд на Имануел Кант „ Към безконечния мир “. Книгата е издадена в Кьонигсберг през 1796 година и е от фонда на академичната читалня на библиотеката в Лвов, по времето, когато градът е бил част от Полша, заяви Оф нюз, цитирайки ПАП. В понеделник екземплярът с щемпел от библиотеката и инвентарен номер 784 е бил подарена от президента на Франция на Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март.

За подаръка, връчен по време на визита в понеделник, заяви пресбюрото на Ватикана. В Министерството на културата и националното завещание на Полша (МКНН) е почнало неотложно следствие, което би трябвало да откри по кое време и при какви условия трудът е напуснал Лвов.

Книгата е била във фонда на библиотеката на студентското съдружие „ Академична читалня “, основана през втората половина на XIX век и, съгласно заместник-шефа на Центъра за разговор „ Юлиуш Мерошевски “, съществува опция да е била плячкосана от немските окупационни управляващи по време на Втората международна война, още повече, че става въпрос за скъпо издание на Кант – продадено, откраднато или разменено. Кант е попаднал в библиотеката още през 1869 година. Доказателство за това е непокътнатият на титулната страница инвентарен номер 784, който е бил съпоставен с архивите на читалнята. Установено е, че библиотеката е предоставяла книги както за четене на място в читалнята, по този начин и е заемала творби за у дома. Понякога екземплярите просто не са били връщани назад.

Информацията, с която все още разполага МКНН, не разрешава да бъде доказано, че книгата е изгубена по време на Втората международна война. За полски военни загуби се смятат творби на културата, изгубени вследствие на Втората международна война на територията на нейните граници след 1945 година.

„ Самият факт на подаряването на папата от президента на Франция на книга с щемпел, показващ произхода и от фонда на предвоенни полски организации, би трябвало да бъде предшестван от обстоен разбор на произхода, който да изключи опцията, че обектът може да е военна загуба “, разяснява полското министерство на културата.

Според МКНН и сега на територията на Франция се намират военни загуби от територията на Полша след 1945 година.

Така да вземем за пример в сбирката на Лувъра се съхранява картина от предвоенните вроцлавски фондове „ Холандският бряг на реката “ на Ян ван Гойен, за който МКНН е внесло искане за реставрация през 2021 година и досега няма отговор от френска страна. Същото се отнася и за два аплика – стенни свещници от Кралските бани, които висят на стените в хотел Риц в Париж “, се споделя в известието на полското министерство.

Темата с президентския подарък за папата стана причина за задочна полемика в медиите във Франция и Полша. Според френския публицист Арно Бедат книгата за Франциск е била купена в парижката книжарница Hatchuel, специализираща се в т. н. бели врани, за 2500 евро. Французите настояват, че съгласно други отбелязвания върху книгата тя се е намирала във френски сбирки от най-малко 120 години, за което приказва щемпел на парижкия книжар Люсиен Боден, който е имал книжарница в Париж към 1900 година.

Случаят провокира стигащи до повишение на звук и обиди полемики сред французи и поляци в обществените мрежи за това дали книгата е крадена и може ли да се подарява крадена движимост. " Забавно, действително повтаряне в живота на остарелия анекдот: Среща на Рузвелт и Сталин. На разлъка американският президент дава на руския генералисимус антикварна табакера с гравиран надпис: " От Рузвелт за Сталин ". Следващия път когато двамата се срещат, в края на срещата Сталин подава на Рузвелт табакера с гравюра: " На княз Радживил от граф Потоцки ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР