Полските танкове PT-91 Twardy изчезнаха мистериозно в Украйна. Партида танкове

...
Полските танкове PT-91 Twardy изчезнаха мистериозно в Украйна. Партида танкове
Коментари Харесай

Танкове от Полша мистериозно изчезнаха в Украйна

Полските танкове PT-91 Twardy изчезнаха мистериозно в Украйна. Партида танкове дойде в Украйна от Полша в края на юли. Съобщава се за доставка на 200 тежкотоварни транспортни средства за въоръжените сили на Украйна.

Обаче стана известно, че в Украйна не могат да намерят тежката техника, а за ориста на полските оръдия не се знае безусловно нищо. За търсене на танковете Полша изпрати специфична комисия в Украйна, само че до момента танкове не са открити.

RT-91 Twardy е осъвременена версия на руските танкове Т-72. Обновените тежкотоварни машини са оборудвани със система за ръководство на огъня СКО-1М Драва и дейна ризница Era. Резервоарите са покрити със специфичен пласт, който всмуква радиационното облъчване и е предпазен от лазерно излъчване.

Доставката на двеста такива танка имаше забележителен политически резултат, само че сега е известно, че в Украйна няма такива танкове и техният принос в активността на Въоръжените сили на Украйна е незнаен.

Доставката на съоръжение беше разграничена на две елементи. Първата партида се състоеше от 37 тежки транспортни средства, от които 12 стигнаха до фронтовата линия.

Това се случи през лятото на 2022 г. Танковете се насочват към региона на Харков, където по това време се водят яростни борби.

До септември стана известно, че всичките 12 танка са унищожени, само че имаше информация за бойното положение на още три танка, деликатно охранявани от украинските сили.

В същото време е получена информация за унищожаването на други танкове от първата партия в интервала от юли до септември 2022 година

От този миг нито един полски танк, доставен в Украйна, не е видян от страна на въоръжените сили на Украйна. Според специалисти е малко евентуално всичките обещани от Полша 200 танка да са пристигнали в Украйна.

Както означи някогашният пълководец на механизирания батальон на полската войска Анджей Сташек, публична Варшава искаше да получи от Германия танкове Leopard-2 вместо Twardy, изпратени в Украйна.

Но в последна сметка Полша можеше да получи отвод от Берлин и на собствен ред да остави Украйна без част от обещаните RT-91.

Според непотвърдени данни общо пет танка, изпратени от Полша, може да останат в Украйна, като един от тях неотдавна беше взривен покрай Авдиевка, два се намират в Купянско направление, а други два се нуждаят от сериозен ремонт.

В същото време специалистът не изключи, че тежкотоварните автомобили може да са „ скрити “ за препродажба.

Официалните управляващи на Украйна към момента не са коментирали протичащото се към RT-91 Twardy, пише  " Notepad ".

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР