Полските независими медии спряха отразяването на новини, а уеб страниците

...
Полските независими медии спряха отразяването на новини, а уеб страниците
Коментари Харесай

Полски медии спират репортажите в знак на протест

Полските самостоятелни медии стопираха отразяването на вести, а уеб страниците на водещите новинарски организации в страната останаха празни тази заран. Реакцията им е в символ на митинг против новия налог върху рекламата, който, съгласно тях, е ориентиран не към набиране на средства, а към подкопаване на свободата на медиите, заяви.
„ Това е просто изнудване “, написа в отворено писмо до полския министър председател. То е подписано от 43 медийни организации, в това число най-големите издатели на вестници и списания в Полша, както и водещите самостоятелни телевизионни мрежи като Ringier Axel Springer Polska, швейцарско-германски консорциум – притежател на водещи полски медии, немската „ Axel Springer “, която има POLITICO Europe.
Новият налог върху приходите от бизнес реклама, който варира от 2 до 15 % според от размера на компанията, би трябвало да бъде гласуван от Народното събрание. Правителството упорства, че това е метод за възобновяване на обществените финанси, наранени от, като парите ще отиват за опазване на здравето и просвета. Освен това, съгласно ръководещите, смяната ще принуди огромните интернационалните корпорации да заплащат справедливия си дял от налози.
" Не може бедните да стават по-бедни, а богатите да стават по-богати ", съобщи Моравецки по време на конференция във вторник. Според него, полският законопроект е сходен на разпоредбите за данъците във Франция, Италия и Испания.
Той обаче не реагира на главната тъжба на издателите, че данъкът е неправдив опит да се вземат пари от най-вече полски медийни организации и вместо това се концентрира върху въздействието, което законопроектът ще има върху онлайн колоси като Фейсбук или Гугъл .
Медийните групи и политическата съпротива възприемат налога като опит за преодоляване на самостоятелната преса от държавното управление, водено от националистическата партия Право и правдивост (ПиС).
„ Те копират повече или по-малко унгарския метод, с цел да понижат жизнеспособността на самостоятелните медии. Твърдят, че приходите от налога са за справяне с пандемията, само че парите просто ще отидат за пропагандни действия структури, близки до ПиС “, съобщи началник на частна медия.
 ПАСЕ: България без прогрес в битката с корупцията на високо равнище и свободата на медиите ПАСЕ: България без прогрес в битката с корупцията на високо равнище и свободата на медиите
България е измежду страните, за които Парламентарната асамблея на Съвета на Европа остава надълбоко загрижена по отношение на структурните проблеми,...
Полският държавен оператор, TVP, също ще бъде обиден от новия налог, само че е получил голяма дотация от 2 милиарда злоти (440 милиона евро), а също така се поддържа от наложителни потребителски такси. TVP е строго следен от ПиС и е трансфорат в проправителствен рупор - нещо, което завоюва интернационална рецензия на Полша.
Новият налог е структуриран по подобен метод, че доста десни проправителствени издатели няма да бъдат обхванати от него, защото са прекомерно дребни.
Адам Боднар - полският омбудсман за правата на индивида, написа в Туитър: „ Не се колебая, че задачата е да се ударят самостоятелните медии. “
Приходите от новия налог, именуван от държавното управление „ принос “, ще отидат за полския Национален здравен фонд, както и за отбрана на националните монументи и новосъздадения фонд за поддръжка на „ културата и националното завещание в медиите “, разгласи предходната седмица финансовото министерство.
В своето отворено писмо медийните организации се оплакаха, че другите такси са „ възмутителни “ и че смяната на изискванията на съществуващите лицензи за лъчение е неприемлива в страна, ръководена от върховенството на закона. Те обявиха също, че данъкът ще събере най-вече 100 милиона злоти от световните интернет колоси, до момента в който медийните компании, работещи в Полша, ще платят 800 милиона злоти.
 Ердоган разгласи Турция за Мека на свободата на словото Ердоган разгласи Турция за Мека на свободата на словото
В днешния свят, където скоростта на информацията се е нараснала по замайващ метод, честното отразяване е по-ценно от всеки път. Затова жур...
Подозренията по отношение на мотивацията на държавното управление се поддържат от честите мнения на висши чиновници, призоваващи за по-голям надзор над самостоятелните медии и се оплакват, че задграничните медийни компании, изключително немските, играят водеща роля в Полша.
На фона на тази държавна политика, някои издатели просто няма да оцелеят, а други ще се продадат на държавното управление, считат специалисти. Ако законът бъде утвърден, това ще значи цялостен надзор на ПисИ върху медиите.
Контролираната от държавното управление рафинерия PKN Orlen неотдавна купи от немско издателство една от най-големите вестникарски групи в страната, с което провокира опасения, че има за цел да я сложи под контрола на ръководещата партия.
Правителството на Унгария към този момент управлява по-голямата част от медиите в страната. Във вторник един от последните самостоятелни телевизионни оператори беше заставен да излезе от ефир, откакто лицензът му за лъчение не беше продължен, напомня Политико.
Унгария и Полша се сринаха в последните ранглисти на Репортери без граници за независимост на медиите. През 2020 година, когато ПиС пристигна на власт, Полша зае 62-ро място от 180 страни, а през 2015 година беше на 18-то. Унгария е класирана на 89-то място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР