Полските депутати възложиха на бившия ръководител на ЕС Доналд Туск

...
Полските депутати възложиха на бившия ръководител на ЕС Доналд Туск
Коментари Харесай

Доналд Туск ще състави новото полско правителство

Полските депутати разпоредиха на някогашния началник на Европейски Съюз Доналд Туск да сформира идващото държавно управление след осем години ръководство на десните популисти.

По-рано през днешния ден долната камара на Народното събрание, която се управлява от проевропейския алианс на Туск, отхвърли оферти от консервативния лагер нов кабинет, съобщи Агенция Франс Прес.

Консерваторите от „ Право и правдивост “ завоюваха най-вече места на парламентарните избори през октомври, само че се оказаха без жизнеспособни съдружни сътрудници. Това докара до гласуването, при което единствено 190 депутати гласоподаваха за дясното държавно управление на Матеуш Моравецки, а 266 бяха срещу.

Въпреки че политическата група на Туск " Гражданска коалиция " остана втора на изборите, тя си обезпечи болшинство, като се сплоти с две по-малки проевропейски опозиционни партии - " Трети път " и " Левица ".

Триото се кандидатира с обещания, включващи възстановяване на обтегнатите връзки с Европейския съюз и осъществяване на демократични промени.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства избора на Доналд Туск в Полша и прикани за " единение " в лицето на Москва.

" Бъдещето на Украйна и Полша е в единството, взаимопомощта и стратегическото партньорство, с цел да победим общия ни зложелател ", съобщи Зеленски в X. Варшава е един от главните поддръжници на Киев в Европа.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола съобщи, че чака с неспокойствие " да работим дружно за просперираща Полша и по-силна Европа ".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също поздрави Туск, като добави, че чака да се види с него на срещата на върха на европейските водачи в Брюксел тази седмица. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР