Полската банка за развитие (BGK) би имала интерес към инвестиция

...
Полската банка за развитие (BGK) би имала интерес към инвестиция
Коментари Харесай

Полска банка с интерес към ядрена инвестиция в България

Полската банка за развиване (BGK) би имала интерес към инвестиция в нуклеарна централа в България, съобщи заместник-председателят на Управителния съвет на финансовата институция Павел Нерада, представен от БНР във вторник.

Базираната във Варшава банка е една от първите, които към този момент са обезпечили капитал за основания в Люксембург финансов капиталов фонд по самодейността " Три морета ", който разполага с капитал от към 1 милиарда евро, от които 20 млн. евро са вноска на България.

Полският банкер изясни, че план от най-замърсяващите промишлености като въглищните централи не може да бъде подсилен, само че природният газ и нуклеарната сила се смятат за преходни, тъй че добър план с този тип енергоносители би бил прегледан, разяснява Нерада.

" Това е типичен финансов капиталов фонд. Той купува акции. Начинанието е изцяло с комерсиална цел, което значи, че всички планове, в които фондът влага, би трябвало да носят облага на акционерите. Тези планове би трябвало да са свързани със стратегическите цели на самодейността " Три морета “ – т.е.: енергетика, логистика и превоз и цифровизация. Важен детайл от тази тактика е, че плановете, които ще бъдат финансирани посредством акционерен капитал, би трябвало да са удобни за повече от една страна или евентуално са нужни най-малко две страни, които ще завоюват от финансирания план ", изясни Нерада.

Той напомни, че фондът към този момент е вложил в план за слънчеви паркове в три страни, една от които е България https://www.mediapool.bg/parva-investitsiya-na-fonda-tri-moreta-v-bulgaria-vav-vei-news322691.html - в пловдивското село Караджалово.

Фондът е оценил над 200 плана в района, а до края на годината се чакат вложения в още два.

" Първото тримесечие или най-късно доникъде на идната година фондът ще бъде показан и на пазара, с цел да набере финансиране сред три и пет милиарда евро от вложителите. Един от класическите въпроси, които получаваме, е обвързван с политическото въздействие. Инвеститорите се питат по какъв начин могат да влагат парите си някъде, където може да се вземе политически стимулирано решение. Истината е, че фондът е структуриран по метод, по който това няма по какъв начин да се случи. Това е завършено в тактиката на фонда, където ясно е написано какви са правата на мениджърите и какъв е гласът на вложителите. Също по този начин имаме равнища на надзорна оценка, тъй че на практика никой не може да промени оценката с претекстове, разнообразни от пазарните ", изясни Нерада.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР