Полша смята да се възползва от бума на пътническия трафик,

...
Полша смята да се възползва от бума на пътническия трафик,
Коментари Харесай

Източноевропейското летище, което иска да бъде вратата към Азия

Полша счита да се възползва от взрива на пътническия трафик, с цел да трансформира своето ново летище в основен европейски портал за Азия и ще потърси сътрудници в далечния Изток, които да й оказват помощ да финансира амбициозния план, написа Bloomberg.

Най-голямата източноевропейска стопанска система в Европейския съюз възнамерява до 2027 година да вложи 35 милиарда злоти (9.4 милиарда долара) в построяването на 45-милионно пътническо летище с трен и да построи автомагистрали и железопътни линии в границите на първата фаза от плана.

Това ще бъде " най-голямото начинание в актуалната история на Полша " и най-големият транспортен център в Централна и Източна Европа, съгласно ръководителя на плана.

 12-те най-натоварените летища в света
12-те най-натоварените летища в света

Новото летище в Истанбул има упоритостта да се подреди измежду тях

" Планът е да се сътвори център за пасажерите от ЦИЕ, които в този момент би трябвало да пътуват през Германия, Франция или Англия, когато пътуват с по-дълги полети ", сподели в изявление за Bloomberg зам.-министърът на инфраструктурата Миколай Уайлд.

" Едно от най-големите преимущества на летището и на Полша като страна е, че се намира на източния фланг на Европейски Съюз. Ние сме вратата от Европейски Съюз към изтока и противоположното ", уточни Уайлд.

Планираното летище ще бъде ситуирано на 45 километра от Варшава, като до централната жп гара на столицата ще се стига за 15 минути с трен. То ще размени актуалният аеропорт на града - " Фредерик Шопен ".

Новото летище бе остро подложено на критика от полската съпротива, както и от Майкъл О`Лиъри, който ръководи най-големия европейски нискотарифен транспортьор - Ryanair. О`Лиъри съобщи, че Полша няма потребност от " блестяща катедрала по средата на нищото ", с цел да обслужва възходящия брой самолетни пасажери.

 Най-натовареното летище в Европа най-сетне получава трета писта
Най-натовареното летище в Европа най-сетне получава трета писта

Одобрение на плана се чакаше от десетилетия

Голям интерес

Уайлд твърди, че планът ще бъде печеливш единствено с 2 писти, един терминал и нужните транспортни връзки. Тъй като единствено въздушният и железопътният възел ще костват до 5 милиарда $ в първата си фаза, държавното управление може да се наложи да потърси миноритарни вложители.

" Азиатският опит в зелените летища не може да бъде недооценен, естествено е да търсим сътрудници там ", съобщи зам.-министърът. Страни като Южна Корея и Сингапур са " доста положителни в построяването и ръководството на летища - това е като народен спорт за тях ", добави той.

Съществуват и " доста " евентуални сътрудници и за политическо освен бизнес съдействие, тъй като летището може да се преглежда като геополитически план заради неговия голям мащаб, сподели Уайлд.

Макар че е прекомерно рано да се разкрият детайлностите, държавното управление вижда " огромен интерес " от финансови институции, в това число от инфраструктурни фондове, които желаят да купят дял в плана.

 Най-бързорастящото летище в Европа решително напредва към върха
Най-бързорастящото летище в Европа решително напредва към върха

С нови над 10 милиона пасажери за 2 години аеропортът в Амстердам гони Париж и Лондон

Полският държавен фонд за развиване PFR също обмисля да се включи. Правителството ще употребява бюджетни средства, дълг и средства от Европейски Съюз за финансиране на самодейността.

Крайната цел е летището да се разшири с още 2 писти и 2 терминала, тъй че да може да обслужи 100 млн. пасажери. Допълнителните 40 милиарда злоти (10.8 милиарда долара) са нужни, с цел да свържат аеропорта с други градове благодарение на жп линии. В последната фаза на плана 70% от всички влакове на дълги дистанции в Полша ще минават през него.

Въпреки че аеропортът няма да може да се конкурира за пасажери с най-големите европейски летища, като " Схипхол " в Амстердам, той може да се трансформира в негов директен съперник за товари като бързо развалящи се артикули, на които Централна и Източна Европа е главен снабдител.

Железопътният съставен елемент е " доста по-здрав, в сравнение с в други сравними вложения ". " Ще бъде като съчетание на Berlin Hauptbahnhof (главната жп гара на Берлин) и летище с размерите на Гетуик ", съобщи полският министър.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР