Полша ще предприеме стъпки, за да сложи край на руския

...
Полша ще предприеме стъпки, за да сложи край на руския
Коментари Харесай

Полша спира всички доставки на руски петрол до края на годината

Полша ще предприеме стъпки, с цел да постави завършек на съветския импорт на нефт до края на 2022 година, съобщи министър председателят Матеуш Моравецки, представен от Асошиейтед прес, съобщи. Това се случва, откакто през днешния ден Германия разгласи " ранно предизвестие " за нивото на доставките на природен газ и прикани потребителите да пестят сила на фона на войната в Украйна. Полша към този момент в огромна степен е понижила зависимостта си от съветския нефт, акцентира полският министър председател.

Моравецки съобщи на конференция, че Полша е задействала най-радикалния проект измежду европейските страни за отвод от съветски енергийни източници. Премиерът сподели, че се надява импортът на газ да бъде скъсен през май. Полша прикани другите европейски страни също да понижат зависимостта си от вноса на съветски горива. Варшава се аргументира, че парите от износа на нефт и газ подхранват съветската военна машина и това би трябвало да спре.

Моравецки изиска от Европейска комисия да наложи налог върху всички въглеводороди, които се внасят от Русия, с цел да е налице " обективна " търговия. " Призовавам Европейска комисия да наложи налог върху съветските въглеводороди, с цел да могат търговията и икономическите правила на единния европейски пазар да действат по обективен метод ", съобщи Моравецки, представен от Франс прес. Полша към този момент предприе стъпки към понижаване на зависимостта си от съветския газ, напомня АП. Терминал за полутечен природен газ бе издигнат в Швиноуйшче и сега се уголемява, получавайки доставки от Катар, Съединени американски щати, Норвегия и други експортьори. Нов газопровод в Балтийско море за импорт на газ от Норвегия ще влезе в употреба в края на тази година.

Варшава разгласи през вчерашния ден, че не разрешава вноса на съветски въглища. Предвид решението да се блокира вносът на въглища от Русия ще се постановат финансови наказания на всички частни компании, внасящи съветски въглища в Полша, разгласи нощес държавният представител Пьотър Мюлер. Той добави, че страната му повече не може да чака Европейският съюз да одобри такава политика. Въпреки че Полша добива сама огромна част от въглищата си, тя разчита и на импорт. Вносът от Русия е към 13 % от всички въглища, употребявани годишно в Полша.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР