Полша ще извика руския посланик в Министерството на външните работи

...
Полша ще извика руския посланик в Министерството на външните работи
Коментари Харесай

Полша извика руския посланик заради думите на Путин, че части от страната са подарък от Сталин

Полша ще извика съветския дипломат в Министерството на външните работи след думите на съветския президент Владимир Путин, че страната има териториални искания към области в Беларус и Украйна, които са ѝ принадлежали преди Втората международна война.

В петък съветският държавен глава заплаши непосредствено Варшава, че ще третира всяка " експанзия " по отношение на съдружника ѝ Беларус като нахлуване против Русия. Поводът за позицията му е решението на Полша да разположи военни елементи към източната си граница, откакто войските на " Вагнер " дойдоха в Беларус.

Путин не даде никакви доказателства за изказванията си, че полската страна възнамерява окупация на територии от някогашния Съветски съюз. Президентът също по този начин сподели, че Полшва не би трябвало да не помни, че придобиването на някогашни немски територии на Запад след Втората международна война е " подарък от Сталин ".

Коментарът му беше наказан остро от полското държавно управление и стана мотив за дипломатически престрелски сред двете страни, които са в обтегнати връзки още от началото на войната в Украйна.

" Сталин е военнопрестъпник, виновен за гибелта на стотици хиляди поляци. Историческата истина не предстои на подозрение. Руският дипломат ще бъде извикан в Министерството на външните работи ", написа в профила си в Twitter полският министър председател Матеуш Моравецки.

Представителят на държавното управление по въпросите за сигурността Станислав Зарин упрекна Путин, че " още веднъж употребява исторически ревизионизъм, с цел да популяризира подправени обвинявания " против Полша.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР