Полша остава стратегически партньор на Украйна, въпреки разногласията. Това обяви

...
Полша остава стратегически партньор на Украйна, въпреки разногласията. Това обяви
Коментари Харесай

Климкин: Полша ще остане стратегически партньор на Украйна


Полша остава стратегически сътрудник на Украйна, макар различията. Това разгласи в петък украинският министър на външните работи Павло Климкин.

„ Нашите връзки ще продължат да се развиват. Полша ще остане стратегически сътрудник на Украйна ”, акцентира той в ефира на телевизия „ Интер ”, където разяснява свадите напоследък в двустранните връзки. Климкин даже увери, че двете страни „ последователно ще се схванат ”.

Същевременно, говорейки за примирието на двете страни във връзка с противоречивите исторически въпроси, той укори Варшава, че се пробва да "обмисли помиряването като политика".

"Полша би трябвало да разбере, че в случай че желае да отдалечи политиката от логиката на християнските полезности, няма до средата да го докара", безапелационен бе министърът. Той добави още, че във връзка с историческото минало обстоятелствата не могат да бъдат такива, както желае Полша.

Както напомня БГНЕС, връзките сред двете страни неотдавна се обостриха поради въпроси, свързани с историческата памет. Повод стана възпоменанието в Украйна на водача на украинските националисти Степан Бандера, виновен за всеобщото избиване на поляците през 1942-1945 година в региона Волин. Варшава реагира отрицателно на сходно отдаване на респект, защото от 2016 година дейностите на Организацията на украинските националисти са признати от Полша за геноцид.

Освен това, двете страни изпитват и усложнения в съдействието в региона на опазването и проучването на гробовете. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР