Полша и Унгария решиха да забранят вноса на зърно и

...
Полша и Унгария решиха да забранят вноса на зърно и
Коментари Харесай

Полша и Унгария забраниха вноса на зърно и други храни от Украйна

Полша и Унгария взеха решение да забранят вноса на зърно и други храни от прилежаща Украйна , с цел да защитят локалния селскостопански бранш. Това оповестиха двете държавни управления в събота.

Новите ограничения идват вследствие на това, че съгласно управляващите в двете страни потокът от доставки е намалил цените на избрани артикули в района.

Украйна изрази страдание за решението на Полша. Киев сподели още, че " разрешаването на разнообразни проблеми посредством едностранни фрапантни дейности няма да форсира позитивното разрешаване на обстановката ".

След като нашествието на Русия блокира някои черноморски пристанища на Украйна, огромни количества украинско зърно в последна сметка останаха в централноевропейските страни заради логистични усложнения, напомня Ройтерс. Украинското зърно е по-евтино от това, създадено в Европейския съюз и по тази причина докара до понижаване на цените и продажбите за локалните фермери.

В писмо до Европейската комисия предишния месец министър-председателите на пет източноевропейски страни обявиха, че мащабът на нарастването на артикули като зърнени храни, маслодайни семена, яйца, птиче месо и захар е бил „ невиждан “ и споделиха, че митата върху вноса на украински селскостопански артикули би трябвало да бъдат преразгледани.

През март Бда ограничи вноса на украинско зърно на фона на митинги на зърнопроизводители в страната.

Въздействието на свръхпредлагането сътвори политически проблем за ръководещата в Полша партия „ Право и правдивост “ в година с парламентарни избори.

„ Днес държавното управление взе решение по отношение на правилник, който не разрешава вноса на зърно в Полша, само че също и на десетки други типове храни (от Украйна) “, сподели водачът на партията Ярослав Качински по време на конгрес на партията.

Министерството на аграрната политика и храните на Украйна подлага на критика решението и сподели, че полската възбрана опонира на съществуващите двустранни съглашения за експорт. Киев прикани за договаряния за разрешаване на казуса.

„ Разбираме, че полските фермери са в сложна обстановка, само че подчертаваме, че украинските фермери са в най-трудна обстановка сега “, се споделя още в изказване на ведомството.

Няколко часа след решението на Варшава държавното управление на националистическия маджарски министър председател Виктор Орбан се причисли към възбраната. Той сподели, че методът, по който работят нещата досега, ще аргументи съществени вреди на локалните фермери.

Унгария не даде детайлности по кое време ще влезе в действие възбраната й за импорт на зърно и други храни.

Полският министър Качински сподели: „ Ние сме и оставаме другари и съдружници на Украйна. Ще я поддържаме и я поддържаме... Но обвързване на всяка страна, всяка власт, добра власт във всеки случай, е да пази ползите на своите жители. "

Качински сподели, че Полша е подготвена да стартира договаряния с Украйна за споразумяване на казуса с вноса на зърно.

Правителството на Унгария сподели, че се надява на промени в регулациите на равнище Европейски Съюз, в това число преосмисляне на премахването на вносните мита върху украинската продукция.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Заради обичайна медицина. Как една жаба стана заплашен тип Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР