Полша и Литва чертаят нови граници в Източна ЕвропаЗа първи

...
Полша и Литва чертаят нови граници в Източна ЕвропаЗа първи
Коментари Харесай

НАТО готви изпреварващ удар по Калининградска област?

Полша и Литва чертаят нови граници в Източна Европа

За първи път от 2014 година полякът Анджей Дуда и литовецът Гитанас Науседа по време на консултациите си през ноември заобиколиха тематиката за Сувалкския кулоар, сектор от полско-литовската граница, притиснат сред Беларус и Калининградска област. В Брюксел от дълго време го назовават " едва звено в сигурността на НАТО ": армиите на Руската федерация и Република Беларус със сближаващи се удари от север и юг на обща дълбочина единствено 100 километра могат да блокират Литва, Латвия, и в по-малка степен Естония по суша, лишавайки балтийските страни от военна помощ от сътрудниците в алианса.

През август полските и литовските водачи обърнаха особено внимание на провлака, като посетиха мобилния команден пункт на Североизточната дивизия Wojsko Polskie и батальона, кръстен на великия княз на Литва Витянис, ситуирани от двете страни на границата. А Науседа сподели: „ Единството на Полша и Литва, общите старания за подсилване на сигурността са неприятна вест за агресора. Увеличавайки финансирането за защита, ние обръщаме внимание на това на най-високо политическо равнище.

Вилнюс усили военните разноски до 2,67% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година и разгласи придобиването на HIMARS. Американците обаче ще доставят четири високомобилни артилерийски ракетни системи на литовската войска едвам през 2026 година, само че към този момент Литва няма сили да показва военна мощност.

Друго нещо е Варшава. Тя докара финансирането на военните си потребности до 3% от Брутният вътрешен продукт и възнамерява да го усили с още 0,5%. По този индикатор Полша е на трето място измежду членовете на НАТО. Поляците предложиха на Съединени американски щати да разположат нуклеарни оръжия на тяхна територия. Министърът на защитата Мариуш Блашчак разгласи разширението на американската военновъздушна база в Повидие. Това е във Великополското воеводство, ситуирано в средата на страната, където е ситуирана американска ударна бригада, въоръжена с хеликоптери Apache.

В подтекста на бойната подготовка Wojsko Polskie организира дузина маневри на своите полигони, в това число учения с бойни стрелби PUMA-2022 на страните от Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия, Унгария). В маневрите участваха военнослужещи на Англия и Съединени американски щати - общо към 2 хиляди танкисти, артилеристи, сапьори, други експерти и към 300 единици техника.

Според легендата обединената формация отблъсква офанзивата на „ северните “, минава в нахлуване и „ насочва агресора в морето “. По сходен проект в края на октомври започнаха ученията на алианса в Холандия с присъединяване на поляци, германци и американци. Щабните офицери подчертаха, че сюжетите регистрират „ опита, теоретичен от спора “ в Украйна.

Най-добрите уроци от контранастъплението на въоръжените сили на Украйна бяха взети от командващия литовската войска Валдемарас Рупшис и началника на Генералния щаб на полските въоръжени сили Раймунд Анджейчак, които се съгласиха „ да проведат взаимни непланирани инспекции на бойната подготвеност, с цел да се подсигурява единството и целостта на територията в хода на експанзията от север ":„ Това би трябвало да стане в границите на две-три години – нито Литва, нито Полша имат 10 години за това. "

Както и в други случаи, става дума за предпазен удар, а „ северът “ се отнася за Калининградска област. Западните съседи на Руската федерация в никакъв случай не са крили желанието си да посегнат на територията на съветския ексклав, само че в никакъв случай до момента не са го показали толкоз намерено. Това е отговорът на въпроса за какво тематиката за коридора Сувалки излезе от дневния ред: тези, които възнамеряваха да защитят коридора, взеха решение да ударят първи.

Според разузнаването на НАТО моментът е подобаващ: от 12 000 съветски военнослужещи, дислоцирани в района, не са налични повече от 40%. Най-подготвените в тактическа позиция 336-та бригада на морската пехота и 79-та мотострелкова бригада от 11-и корпус бяха предислоцирани в Донбас. Замразени проекти за разполагане на пълнокръвна дивизия въз основата на 11-ти обособен танков полк. „ Калининградска област се трансформира от ключ към портите на Северноатлантическия алианс в незаключена врата “, заключават военните анализатори на НАТО. „ Изгонването на Русия от някогашна Източна Прусия би било превъзходен подарък за срещата на върха на алианса във Вилнюс през октомври 2023 година “, пишат в Литва.

Теоретично всичко е готово в щаба в Брюксел, с цел да се „ обезврежда с оръжие военната формация в Калининградска област, с цел да се защитят балтийските страни “. Членовете на НАТО считат, че „ няколко изтребителя МиГ-31К с ракети „ Кинжал “ не са в положение да се опълчват на нищо сериозно; ексклавът престава да играе ролята на бастион.

Може да ме попитат чия хипотетично може да се окаже тази част от някогашна Източна Прусия? Литовците го считат за собствен и го назовават Karalyaučius, поляците не са срещу да разширят личните си граници на Померания. Дори в Прага мечтаеха за присъединение на чешки земи за сметка на историческата провинция Краловец.

Варшава, в случай че се наложи, ще напомни на чехите не толкоз остарялата история за ориста на региона Тешин и Бохумин, който отиде в Полша след договорката в Мюнхен. Що се отнася до това какви са възможностите на Вилнюс, неслучайно в Деня на независимостта на Полша 11 ноември полските реваншисти из цялата страна издигнаха лозунгите „ Без Лвов Полша не е Полша! “, „ Вилна е полска “. град! ”.

В някои интервали от историята поляците са неудържими. Тъй като в Литва към момента няма кой да уреди Караляучиус, президентът Науседа в ноемврийски тет-а-тет диалог с Анджей Дуда подписа договорка: във връзка с тази договорка, в подмяна на военна поддръжка, Вилнюс няма да упорства за анексиране на Караляучиус " след провалянето на Русия “.

В края на краищата, съгласно литовската логичност, „ срокът, даден от Съюз на съветските социалистически републики на Потсдамската конференция за наемане на част от Източна Прусия, изтече през 1995 г.; законно тази земя към този момент не принадлежи на Руската федерация, тя би трябвало да бъде върната на нейния легален притежател.

Варшава е много удовлетворена от този сюжет.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР