Полша е готова отново да разкрие границите, когато министрите на

...
Полша е готова отново да разкрие границите, когато министрите на
Коментари Харесай

Централна и Източна Европа искат повече отбрана, достатъчни ли са увеличените разходи?

Полша е подготвена още веднъж да разкрие границите, когато министрите на защитата на НАТО се срещнат в Брюксел, написа Euronews.

Премиерът Матеуш Моравецки сподели, че страната му ще бъде отворена за доставка на Украйна с изтребители F-16, само че единствено в случай че другите членове на НАТО се съгласят, нещо, против което Съединени американски щати, Обединеното кралство и Германия са срещу.

Но Варшава може да реализира своето, както направи с танковете Leopard 2. Постоянният напън върху Берлин да позволи реекспорта на танковете накара държавното управление в последна сметка да се съгласи на 25 януари.

Но това не е единственият проблем, който Варшава упорства измежду алианса.

Коалиция от източноевропейски страни, водени от Полша и Естония, също приканва членовете на НАТО да усилят индикатора за разноските от 2 % от Брутният вътрешен продукт - както беше контрактувано през 2014 година, само че от което единствено девет от 30-те членки реализираха до 2022 година - на 2,5 % на 100 или даже 3 на 100.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели пред немския вестник Die Welt предишния месец, че нови обещания за разноски ще бъдат разисквани на срещата на върха във Вилнюс през юли.

Няколко страни от Централна и Източна Европа - район, прочут в университетските среди с инициализацията " ЦИЕ " - крадат марша.

" Войната в Украйна ни накара да се въоръжим още по-бързо, заради което ще поставим невиждани старания: 4 % от Брутният вътрешен продукт за полската войска тази година ", сподели Моравецки, министър-председателят на Полша, на конференция в края на януари.

Това освен би направило Полша най-разточителна в НАТО като % от Брутният вътрешен продукт - Съединени американски щати са похарчили 3,47 % предходната година за защита - само че страната също по този начин възнамерява скоро да се похвали с най-голямата войска в Европа.

По-висока скорост на отбрана

Министърът на защитата Мариуш Блашчак неотдавна изложи проекти за увеличение на армията до 250 000 професионални бойци и 50 000 териториални резервисти. Франция, за съпоставяне, има към 200 000 дейни бойци.

Бюджетът за защита на Румъния се чака да доближи 2,5 % тази година, до момента в който трите балтийски страни - Латвия, Литва и Естония - желаят да доближат това равнище през идващите няколко години. Литва споделя, че ще го направи през 2023 година

Междувременно чешкото държавно управление утвърди проектозакон при започване на януари за фиксиране на разноските за защита от най-малко 2 % годишно. Петр Павел, някогашен пълководец на НАТО, беше определен за президент на Чехия в края на предишния месец.

Ако Берлин съблюдава обещанието си от 2 %, направено при започване на 2022 година, той може да изпревари Обединеното кралство като втория най-харчещ в НАТО в действителен проект след Съединени американски щати. Разходите на Германия ще бъдат 2 % от Брутният вътрешен продукт, възлизащ на общо 4,2 трилиона $, до момента в който Полша ще похарчи 4 % от към 679 милиарда $, съгласно данни на държавното управление от 2022 година

Още от края на Студената война европейските военни центрове бяха край Атлантическия океан и най-вече неконтинентални: Обединеното кралство и Франция бяха най-големите харчещи и минимум срещу потреблението на техните военни в чужбина; Англия в Близкия изток и Франция в Африка.

Но високомерието на съветския президент Владимир Путин при нахлуването в Украйна преди съвсем дванадесет месеца подтиква европейска " гражданска война " в разноските за защита. Дори спестовната Ирландия, която нормално дава обещание единствено 0,3 % от Брутният вътрешен продукт за защита, даде обещания за коренно увеличение на военните бюджети.
 Докладът за Мюнхен: Могат ли Русия и Китай да претендират за международно водачество?
Докладът за Мюнхен: Могат ли Русия и Китай да претендират за международно водачество?

Войната на Русия против Украйна е " първата имперска война на 21-ви век ". Но може и да не е последната

Източните страни и оръжия за Украйна

И въпреки всичко центърът на силата на сигурността в Европа се измества на изток. Освен повече пари за военни, нови бойни групи на НАТО бяха изпратени в Балтийските страни и на Балканите след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна.

Швеция и Финландия би трябвало да могат да се причислят към отбранителния съюз по-късно тази година. Няколко страни, в това число Украйна, подадоха поръчки за присъединение към Европейския съюз, който има уговорка за взаимна защита, въпреки и по-слаба от тази на НАТО.

Правителствата, които в миналото бяха гледани с покачване на вежди от европейските си сътрудници, че са прекомерно ястребови, като Полша и балтийските страни, в този момент се възприемат като реалистите на масата.

Ръстът на разноските е частично резултат от здравомислещ боязън от войната в Украйна, сподели пред Euronews Кале Хакансон, помощник в програмата за Европа на Шведския институт по интернационалните връзки.

Тъй като страните от ЦИЕ са физически по-близо до действието и биха били изложени на максимален риск, в случай че Путин вземе — доста малко евентуалното — решение да нападна член на НАТО, напълно естествено е те да са по-малко сдържани от Франция или Германия, които имат буферни страни сред тях и Русия.

Повечето страни от ЦИЕ също са съдействали относително с по-висок дял от оръжията си за Украйна и в този момент би трябвало да заменят тези оръжейни системи, което изисква повече разноски.

Те също знаят, че Съединените щати и Обединеното кралство са дали доста съоръжение на Киев и самите те са на привършване, тъй че в този момент имат по-малко средства да оказват помощ, да речем, на Латвия или Молдова, в случай че бъдат застрашени.

В действително парично изражение страните отвън ЦИЕ към момента имат преимущество. По-високите разноски за защита обаче се случиха на фона на относително по-тежка инфлационна рецесия в източната част на Европа. Докато разноските за живот се покачиха приблизително с 10 на 100 в еврозоната, те бяха сред 16-17 на 100 в Полша и Чехия, да вземем за пример, в края на 2022 година

Естония, Латвия и Полша са дали най-голяма държавна поддръжка на Украйна като % от Брутният вътрешен продукт на страната донор, съгласно Ukraine Support Tracker, формиран от мозъчния концерн Kiel Institute for the World Economy.

Литва е пета, до момента в който Словакия и Чехия са тъкмо зад седмите Съединени американски щати. Франция изостава от Словения.
 Американски дронове кацнаха в Полша
Американски дронове кацнаха в Полша

Засилване на защитата на страната

" Повече от пионки "

Освен това в множеството страни от ЦИЕ липсват гигантските отбранителни компании на Франция и Германия. Голяма част от парите за заплащане на скока на разноските за защита на Берлин ще отидат в немски компании.

Полша и други източноевропейци ще бъдат подвластни от задгранични снабдители за военното си създаване, макар че те също се стремят да подтикват локалното произвеждане.

Варшава се съгласи на договорка за 5,2 милиарда евро за закупуване на танкове и самоходни гаубици от Южна Корея, която в този момент е водещ боен снабдител за света.

Това има своите преимущества. Докато руски системи се изпращат от източноевропейските страни в Украйна, се закупува нова, най-съвременна техника, която да ги размени. Като такова, това не е просто харчене, а рационализация за тези страни.

Въпросът е дали това дава повече въздействие на страните от Централна и Източна Европа? Хакансон сподели пред Euronews, че можем да чакаме от тях да получат " по-силен глас по въпросите на защитата както в НАТО, по този начин и в Европейски Съюз " заради по-високите си разноски за защита.

Димитър Бечев, гостуващ академик в мозъчния концерн Carnegie Europe, написа неотдавна, че един извод от войната в Украйна е, че " източноевропейските страни и народи имат независимост на деяние и са повече от пешки в битките за власт на по-големите играчи ".

Преди войната наличието на НАТО на източния фланг беше четири бойни групи с размер на батальон в Полша и трите балтийски страни. След нахлуването на Русия НАТО реши да разположи сили и в България, Унгария, Румъния и Словакия и да усили тези осем бойни групи до размер на бригада.

" Тези ходове значат прекосяване от метода на " тревога " към фокус върху " предната защита ", съгласно отчет, оповестен предишния месец от Центъра за разбори и предварителна защита на сигурността (CBAP), чешки мозъчен концерн по сигурността. Казано просто, Източна Европа не е просто буфер.

" Рефлексивна нервност "?

Въпреки че отговорностите на Европейски Съюз и НАТО са наклонени на изток, това може да се промени в няколко направления.

По-високите разноски от източния фланг на НАТО " не би трябвало да дават на западните и южните европейци опрощение единствено непретенциозно да усилят личните си вложения в защитата ", сподели пред Euronews Даниел Фиот, професор във Vrije Universiteit Brussel и Real Instituto Elcano.

Има признаци на съмнение в Берлин, освен към аферата с танка Leopard 2. През януари се навършиха 60 години от Елисейския контракт, който откри ползотворно партньорство сред Германия и Франция, само че в този момент връзките са в отлив.

" Що се отнася до защитата, войната в Украйна акцентира незабавната нужда и двете страни да преразгледат своите тактики за сигурност... Но вместо да работят дружно, страните още веднъж са в несъгласие ", написа предходната седмица в Project Syndicate Жан Пизани-Фери, старши помощник в Брюксел основан мозъчен концерн Bruegel.

Съществуват и опасения за това по какъв начин страните от ЦИЕ ще изразходват своите увеличени бюджети за защита.

" Много от новообявените капиталови схеми отразяват липса на въображение, съчетано с известна степен на рефлексивна нервност. Никъде това не е по-видимо, в сравнение с във фиксацията върху рентабилните " чудотворни оръжия ", като F-35 ", се споделя в отчета на CBAP.

Полша, да вземем за пример, води полемики за придобиването на тези най-съвременни бойни самолети от Америка.

Друго безпокойствие е, че опасенията за европейската сигурност стават чисто континентални. Франция има своите ползи в Африка; Англия в Близкия и Далечния изток.

Германия, сходно на двете някогашни колониални сили, има някакви упоритости за сигурност в Индо-Тихия океан, район от първостепенно икономическо значение през 21-ви век, а също и опасения за сигурността, поради страховете, че Китай може някой ден да нахлуе в Тайван, спор, който ще има доста по-голямо влияние върху международните пазари, в сравнение с съветската инвазия в Украйна.

Имаме потребност от повече американски войски

Но страните от ЦИЕ остават главно фокусирани върху противодействието на заканите от Русия.

От една страна, анализаторите считат, че по-големият принос от страна на източноевропейците може да освободи западните държавни управления да се съсредоточат върху проблеми по-далеч. От друга страна, те могат да принудят страни като Берлин или Париж да се съсредоточат главно върху съветската опасност.

И въпреки всичко държавните управления в ЦИЕ одобряват по-добре нуждата от сила на Съединени американски щати и техните обществености са по-малко " антиамерикански " от техните по-западни съседи. Около 91 % от поляците имат удобно мнение за Съединени американски щати, съгласно изследване от предходната година на изследователския център Pew, мозъчен концерн. Само 63 на 100 от германците считат същото и едвам 57 на 100 от французите.

" Европа е прекомерно слаба и нежна, с цел да може единствено един географски район да се очертае като поръчител за сигурността на останалите. Ето за какво Съединени американски щати обичайно играят ролята на гарант; той е кадърен във военно отношение, само че също по този начин и политически ловък в потушаването на разликите сред европейските страни ", сподели Фиът пред Euronews.

Няма обособена или дребна група страни в Европа, които да се трансфорат в главен поръчител за сигурността на Европа; " никакви военни разноски няма да трансформират тази обстановка ", добави той.

В доста връзки Полша още веднъж е водеща на този фронт.

" От месеци се опитваме да убедим нашите американски сътрудници, че се нуждаем от непрекъснато наличие на полска земя ", сподели предходната седмица Марек Магиеровски, полският дипломат в Съединени американски щати, пред американски медии.

" Имаме потребност от повече американски войски ".
 НАТО създава проект за присъединяване в няколко спора по едно и също време
НАТО създава проект за присъединяване в няколко спора по едно и също време

Включително и отвън зоната си на отговорност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР