Половината руснаци искат децата им да работят в руските специални

...
Половината руснаци искат децата им да работят в руските специални
Коментари Харесай

Защо руснаците рязко заобичаха службите за държавна сигурност

Половината руснаци желаят децата им да работят в съветските специфични служби. Броят на хората, които се отнасят позитивно към работата на спецслужбите, се е нараснал през последните 7 години с 50% съгласно допитване на съветския фонд „ Обществено мнение “.

Според анкетата през 1998 -2011 година имиджът на службите за държавна сигурност е бил 35% утвърждение и 34% отрицание. После обаче утвърждението внезапно се е повишило – до 66%, а недоволните са намалели до 12%.

Допитването е било осъществено на домашните адреси на 1500 интервюирани в 53 района.

Действията на специфичните служби се показват доста по-позитивно в медиите, разяснява анализаторът Григорий Картман пред Би Би Си. По думите му дружно с наклонността за реабилитация на сталинизма, която води до „ пълзяща реабилитация на репресиите “,  в обстановка на студена война със Запада, специфичните служби получават „ храбър ореол “.  

Липсата на атентати в Русия наподобява добре на фона на Европа. За заканите припомнят постоянно събитията в чужбина, а в Русия терористични актове няма, разяснява социологът.

Престижът да работиш за държавната сигурност е повишен от 2001 насам (макло след началото на първия мандат на Владимир Путин) от 42% на 69% през днешния ден. А 45% споделят, че желаят децата и внуците им да работят тъкмо това.

Най-голям е делът на младежите сред 18 и 30, които намират работата в спецслужбите за привлекателна – 76%. Сред руснаците над 60 година е 59%.

Това е и резултат от държавната агитация и конформизма на жителите, разяснява  зам.-председателят на организацията „ Мемориал “ Никита Петров, само че прецизира, че резултатите не трябва да се абсолютизират.

Според него младото потомство схваща, че би трябвало да служи на властта, тъй като е преференциално и удобно – това е хранилка, „ органите “ са приласкани от властта, това е вид за нанагорнище с въжен превоз по обществената стълбица. Но при първите проблеми на режима, те ще побегнат, счита Петров.

Над 1/3 от интервюираните (36%) споделят, че имат прочут чиновник на държавната сигурност. Близо половината – 47%, декларират, че имат по-добро мнение за един човек, в случай че работи в спецслужбите.

Хората одобряват, че проблемите в страната се дължат на минусите на системата за сигурност, разяснява ученият от Института по социология РАН Леонтий Безов. 65% устойчиво свързват рецесията с външен напън, от страна на враждебни сили, и единствено 30% считат, че аргументите са в личните ни неточности. Затова и смисъла на органите за държавна сигурност пораства.

По думите на социолога това е пропагандна картина, създавана от медиите и това е плашеща наклонност, тъй като демонстрира килнат свят, до момента в който управляващите вършат доста неточности във вътрешната политика и в стопанската система.

„ Хората считат, че попадането в тази висша прослойка е гарантиране на бъдеще, че са притежатели в тази страна. Аз персонално не желая някакво съсловие да е притежател в Русия, а желая равни права “, акцентира Безов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР