Половината парламентарно представени партии няма да отидат на обявената от

...
Половината парламентарно представени партии няма да отидат на обявената от
Коментари Харесай

Нинова покани лидерите на партиите на среща в петък. ГЕРБ, ДПС и Български възход ще отидат

Половината парламентарно показани партии няма да отидат на оповестената от Корнелия Нинова лидерска среща в петък. Повечето от тях към този момент споделиха и че няма да я поддържат за сформиране на държавно управление с третия мандат.

Той й беше Румен Радев в понеделник, откакто първите две партии - ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", не съумяха да сформират държавно управление. В сряда Българска социалистическа партия организира Национален съвет и реши д на всички партии в Народното събрание, на които да се разискват задачите на вероятно бъдещо държавно управление.

В четвъртък Нинова сподели, че е насрочила срещата за петък в 11.00 часа в Народното събрание и е изпратила писма на парламентарно показаните партии. " Възраждане " авансово отхвърли да отиде на срещата, а водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е удостоверил пред Нинова наличието си.

Парламентарно показаните сили без " Възраждане " показаха своята подготвеност за диалози, само че поддръжката остава под въпрос.

На срещата споделиха, че няма да участват " Демократична България " (ДБ), " Продължаваме промяната " (ПП) и " Възраждане " . Трите обединения споделиха, че биха взели участие в двустранна среща, а Демократична България и Политическа партия - и в тристранна. ГЕРБ , " Български напредък " (БВ) и Движение за права и свободи ще отидат.

Основни тематики, които Нинова сподели, че ще се разискват на срещата, ще са бюджетът за 2023 година, приемането на България в Шенген, приемането на законите по Плана за възобновяване и проверката му в региона на енергетиката, както и правосъдната промяна. Тя не уточни и дата за връщане на мандата, в случай че не получи поддръжка за сформиране на държавно управление. Българска социалистическа партия няма да " злоупотребява " със задържането му, добави Нинова. Според конституционалисти рационалният период за това е към седмица.
" Възраждане ", Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ няма да поддържат Нинова
" Възраждане " няма да отиде на срещата и е уверено, че държавно управление с третия мандат няма да има, сподели Костадин Костадинов пред публицисти в Народното събрание. Той дефинира като " нещо извънредно неприятно " обявата в задграничната преса от България за Украйна предходната година.

" Това минаваше по някакъв метод с безмълвното единодушие и познание на Българска социалистическа партия, които управляваха бранша стопанска система, и е някак малко лицемерно " Възраждане " да води такива диалози с Българска социалистическа партия ", сподели Костадинов.

" На този стадий за такава лидерска среща не виждаме условия, в които ние да се включим ", сподели пред публицисти в Народното събрание съпредседателят на групировката Христо Иванов .

" Ако търси нашата поддръжка, ние бихме предпочели да се проведат срещи в двустранен формат ", добави той.

По думите му " диалозите би трябвало да се вършат във формати, които ще произведат деяние ". " Просто диалози, с цел да покажем, че си приказваме, преди да се разотидем на избори, не виждам какво ще донесат ", сподели Иванов.

" Ако тя има предпочитание да проведем срещата в тристранен формат с " Продължаваме Промяната ", също е алтернатива ", сподели още той.

Според него " този парламент не е могъл да създаде консенсус, който да излъчи държавно управление ". " На изпроводяк в този момент, с изключение на една панихида, не виждам какво тъкмо можем да създадем ", сподели Христо Иванов.

Политическа партия няма да вземат участие в общата лидерска среща, сподели съпредседателят на групировката Кирил Петков . Той добави, че в телефонен диалог с водача на левицата Корнелия Нинова е удостоверил, че би взел участие в тристранен диалог дружно с Демократична България.

След Националния си съвет в четвъртък пресцентърът на партията заяви, че Политическа партия няма да поддържа държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия.

В пост във Facebook водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че е подготвен да отиде на срещата в петък. На среща с депутатите си от парламентарната група във вторник Борисов сподели, че по принцип лидерските срещи са " нещо положително ", само че ГЕРБ има решение на конгреса си да не взе участие в ръководство с Българска социалистическа партия.

" Шансовете да подкрепим Българска социалистическа партия не са доста огромни, доста дребни са възможностите ", сподели пред БНР в четвъртък зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков.
" Български напредък " и Движение за права и свободи не са споделили
БВ и Движение за права и свободи не са споделили изрично дали ще поддържат Нинова за третия мандат. Лидерът на БВ Стефан Янев ще се отзове на поканата й за лидерската среща.

" Надявам се диалозите да са градивни. Идеята е да има някакъв резултат от тях, в противоположен случай играем пиеска, с която заблуждаваме себе си, заблуждаваме жителите ", сподели той пред публицисти в Народното събрание.

Лидерската среща ще реши ориста на третия мандат за сформиране на държавно управление, сподели пред публицисти в Народното събрание Йордан Цонев от Движение за права и свободи. По думите му форматът няма значение, само че " единствено в случай че има разговор мандатът не е жертван ".

Ако мандатът на Българска социалистическа партия не бъде изпълнен, предстоят нови предварителни избори, които президентът би трябвало да насрочи след не повече от два месеца - в края на май или началото на април. Това би бил четвъртият предварителен избор след последните постоянни избори през 2021 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР