Половината от приетите у нас закони се изменят повече от

...
Половината от приетите у нас закони се изменят повече от
Коментари Харесай

50% от законите се променят поне един път на 6 месеца

Половината от признатите у нас закони се променят повече от един път на всеки 6 месеца. 16 от 25 закона, или 64 на 100, са били променени през последната половин година. Това демонстрират данни на " Юридически барометър " - гражданска самодейност за наблюдаване, разбор и оценка на положението и развиването на правния ред в България. Проучването обгръща интервал от шест месеца и се прави два пъти годишно. За една година да вземем за пример Кодексът на труда е променен и допълнен общо шест пъти, Кодексът за обществено обезпечаване - пет пъти, Законът за здравното обезпечаване, Законът за енергетиката и Гражданският процесуален кодекс - по три пъти.
Кодексът за обществено обезпечаване се завръща на първото място със 164 промени и допълнения от приемането му през 1999 година до момента. Това значи, че той се трансформира приблизително по седем пъти годишно. Законите, които попадат в интервала на актуалното проучване, са изменяни и допълвани общо 1146 пъти от влизането им в действие, или по 46 пъти всеки при междинна дълготрайност на действието им към 17 години. За първите шест месеца на тази година са обнародвани 37 закона.
Докладът регистрира закъснение в работата на Конституционния съд. В интервала януари до юни той е постановил шест решения или приблизително по едно решение месечно. Образувани са 11 конституционни каузи. Само три от настояванията са позволени до разглеждане всъщност. В същия интервал висшите съдилища са постановили общо 17 тълкувателни акта.
Специално внимание в броя е отделено на измененията в Гражданския процесуален кодекс, свързани с анулация на наложителното електронно връчване на правосъдни известия и призовки за юристите. Акцент има и по тематиката за разширение на основанията за отсрочване на правосъдните съвещания.
Проектът се осъществя от съдружие Център за правни начинания. Екипът включва адвокати с опит в региона на нормотворческата и правоприложната активност, преподаватели, докторанти и студенти по право от Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Темата на сегашния отчет на проучването е " Право и изкуствен интелект ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР