Половината от жените в България раждат първото си дете около

...
Половината от жените в България раждат първото си дете около
Коментари Харесай

Все повече българки с първа рожба около 30 години

Половината от дамите в България раждат първото си дете към 30-годишна възраст, а някои и по-късно, съобщи акушер-гинекологът доктор Калин Поповски, краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Акушеро-гинекологична клиника на УМБАЛ " Д-р Георги Странски " в Плевен.

Според него най-подходящата възраст за първо раждане е сред 23 и 27 години, защото и физиологично, и анатомично тогава дамата е в най-хубавите си години за задачата, споделя Българска телеграфна агенция. 

Д-р Поповски открои две трайни трендове. Според едната първото раждане идва все по-късно.

" Много постоянно то е към 30-годишна възраст на дамата, което не е добре за анатомията, физиологията и биологичното й развиване. Това е по този начин, тъй като дамата има към 400 овулации сред 15 и 45 години. Обикновено чак във втората половина на този интервал българката взема решение да ражда ", сподели лекарят.

По думите му това е американска наклонност, която съществува в Съединени американски щати от 15-20 години и този феномен се постанова и в България, както и в Западна Европа.

Другата трайна наклонност се вижда при дамите от малцинствата.

" Масово на 14-15 години и по-рано раждат първото си дете. Случвало се е даже на 17-годишно момиче да вършим трето цезарово сечение. Така в границите на 2-3 години те извършват репродуктивната си функционалност за целия си живот ", добави доктор Поповски.

Специалистът уточни още, че множеството фамилии в България са с по едно-две деца, с по три и повече е доста рядко. Дори дамите в малцинствата към този момент раждат от 3 до 5 деца, а не както в предишното по шест и повече.

Увеличава се възрастовата разликата сред децата в фамилията

Увеличава се възрастовата разликата сред децата в фамилията, установи гинекологът.

" Нашето потомство, което е на към 50 години, имаме братя и сестри с 1-2 години разлика. Сега тя е доста огромна - първото дете дамата ражда на 23-25 години, второто на 35 години, а от време на време и на повече ", добави експертът с 32-годишен опит в специалността.

При по-късната бременност постоянно се постанова цезарово сечение

Според него след 35 години постоянно се постанова цезарово сечение, защото дамата не е в тази физическа кондиция, в каквато е била на 25. Възникват репродуктивни проблеми, които би трябвало да се вземат решение в операционната. Секциото е способ, който щади повече плода, само че е по-травматичен за майката.

" Когато започнах специализацията преди 32 години, в Плевен имахме 3200 раждания годишно. Тогава процентът на родилите посредством цезаровото сечение беше 10-12 на 100. Сега при нас то е към 34 %. В Университетската акушеро-гинекологична болница " Майчин дом " в София е към 50 %, тъй като те въпреки всичко акумулират патология от цялата страна, която над 80 % се позволява със секцио, като аргументите са разнообразни ", сподели доктор Калин Поповски.

По думите му в частните лечебни заведения процентът е по-голям, тъй като там не се преценяват дали има индикации или не, а се прави по избор на пациентката. Това обаче още не е въведено в българското законодателство. Пациентката към момента няма право да желае цезарово сечение, без да има медицински показания за това.

При родилките в по-напреднала възраст се усилват рисковете от вродени болести на плода

Рисковете за родилките в по-напреднала възраст са и от разнообразни съпътстващи болести, които могат да зародят в хода на бременността. Увеличава се и рискът от вродени болести на плода.

" Такива са тризомия 13, 18, 21, които са включени в биохимичния скрининг, тъй като те ни дават тенденция дали да се прави следваща амниоцентеза, или не. Това е инвазивно проучване, при което се взема околоплодна течност, която се изтегля с леко рискова операция от самата матка. Целта е да се откри дали плодът има някои от тези болести. Ако има, пациентката може да реши дали да задържи бебето или да изиска спиране на бременността ", изясни експертът.

Затова женската консултация би трябвало да бъде по-интензивна.

След 30 забременяването е по-трудно

И забременяването е по-трудно след 30 години, тъй като може да има възпалителни хронични болести в дребния таз, които да нарушат проходимостта на тръбите, яйчниковата функционалност не е толкоз точна и ритмична, доминантните фоликули от време на време ги няма в избран цикъл. " Доста проблеми има след 30-годишна възраст и със самото зачеване, с изключение на с износването на плода, като съвсем постоянно се стига до цезарово сечение ", добави доктор Поповски.

Профилактиката е доста значима и след ражданията

Той е безапелационен, че профилактиката е доста значима, тъй като има болести на женската полова система, които се улавят при прегледи доста рано, когато дамата няма болки и кървене. Тогава могат да се създадат щадящи дребни интервенции и да не се стига до тежки оперативни интервенции, които са с риск за живота или до крайни стадии на онкологично заболяване. В практиката си лекарят е срещал случаи, при които над 10 години дамата не е посещавала акушеро-гинекологичен кабинет.

Според доктор Поповски би трябвало да има финансова глоба за тези, които не вървят на профилактични прегледи.

По негово наблюдаване дамите, на които им следва да раждат, повече си обръщат внимание на репродуктивното здраве. Те са по-внимателни и по-прецизни.

Акушер-гинекологът поучава бъдещите майки да родят първото си дете сред 23 и 27-годишна възраст, да не желаят секцио, в случай че нямат медицински показания за това. Той приканва дамите най-малко до 50 години да се преглеждат един и даже два пъти в годината в акушеро-гинекологичен кабинет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР