Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално

...
Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално
Коментари Харесай

Фалшиви ТЕЛК-ове ощетяват държавата за милиони

Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са обществено слаби, само че действително са здрави. Това демонстрират първичните резултати от огромна акция на прокуратурата, Икономическата полиция и Националния застрахователен институт.

Според службите има стотици случаи на подправени ТЕЛК-ове в цялата страна, ощетили страната за милиони.

Схемата работи посредством медиатори, които получават от 600 до 2500 лв. за издаване на подправените документи.

„ Стотици милиони изтичат в пясъка и не стигат до действителните хора, които имат потребност от тези пари, а това са инвалидите”, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.
Държавата разгласи война на фиктивните инвалидни пенсии (ВИДЕО) Зам.-главният прокурор възкреси концепцията ТЕЛК да отиде в Национален осигурителен институт
200 души са разпитани поради подправени ТЕЛК-решения, като множеството от тях не са знаели от какво са заболели, кой ги лекува и къде са били приети в болница. Разследващите са се натъкнали и на чудноват случай, при който жена с 98% слепота на хартия работи като шивачка. Открити са стотици персонални карти, медицински документи, за които имат подозрение, че са подправени.

От разбор, направен от Икономическа полиция, излиза наяве, че има цели райони в страната, в които броят на инвалидните пенсии е близо 30% от броя на всички получавани пенсии. Най-много те са в Силистра, Монтана, Разград, Габрово и Видин.

Снимка: btvnovinite.bg

„ В Силистра има села, където се основава усещане, че задачите села са с инвалидни пенсии – към 1/3 до 1/2 от пенсионерите”, означи Иван Гешев.

Едно от тези села е Черник, където живеят 3000 души. „ Самите лекари си имат някакви свои хора, те излизат по селата и си намират клиенти против положителни пари”, споделя Бюрхан Халил.

При инспекцията си проверяващите откриват, че множеството от предоставените диагнози и експертизи за издаване на ТЕЛК са с едно и също наличие.

„ От над 200 лица сме свели сведения и фактически огромен % от хората се оказва, че не знаят от какво са заболели, къде са се лекували, каква им е диагнозата”, акцентира основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

По данни на Национален осигурителен институт най-масово се получават инвалидни пенсии за общо заболяване. За предходната година са изплатени близо 1,6 милиарда лв.. „ Има прекомерно доста хора, които се употребяват от тези системи и права и разходват запас към хората, който в противоположен случай би бил ориентиран към тези хора, които в действителност имат нужда”, съобщи шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.

Към момента няма арестувани за злоупотребите.

През идващите дни следва да бъдат повдигнати обвинявания на медиаторите, които са помагали за издаването на подправените ТЕЛК-ове, измежду които е и някогашен кмет на силистренско село. На наказателна отговорност подлежат и хората, които са се възползвали от услугите на медиаторите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР