Половината от една минимална заплата остава в магазина за хранителни

...
Половината от една минимална заплата остава в магазина за хранителни
Коментари Харесай

Скъп живот: 50% от заплатата в Гърция отива за храна

Половината от една минимална заплата остава в магазина за хранителни артикули, в случай че човек живее в Гърция. Това демонстрира проучване на Атинския университет по стопанска система и бизнес измежду семействата в южната ни съседка.

Едно гръцко домакинство месечно дава близо половин минимална заплата, която сега е 780 евро, с цел да пазари в хранителни магазини. Изследването е на маркетинговия отдел под управление на проф. Йоргос Балтас, който даде особено за bTV проучването на университета.

Кое обърна наклонността от преди няколко години, когато гърците пазариха у нас?

Оказва се, че всяко домакинство харчи към 70 евро на едно извършване на покупки в супермаркета. Това е нарастване с 14,7% спрямо предходната година, когато тази сума е била 61 евро. Средното месечно извършване на покупки сега е 370 евро.

За половината от запитаните, храненето отвън дома е разкош, а 4 от 10 интервюирани са понижили потреблението на месо и месни артикули, както и виновност, бири и спиртни питиета, тъй като цените са се повишили.

81% от интервюираните декларират, че избират гръцките артикули пред вносните, а с цел да се оправят с ръководството на фамилния бюджет, семействата прибягват до редица практики.

„ Намалява се не облагата за бизнеса, а спекулацията “, разяснява Йоаким Каламарис

93,2% от интервюираните споделят, че пазарят в три магазина, с цел да намерят най-хубавите цени на продуктите. А 9 от 10 души разясняват, че преди да отидат в магазина, към този момент са се уведомили за цените.

Гръцкото държавно управление също се стреми да понижи натиска на растящата инфлация върху фамилните бюджети.
Една от ограниченията, които бяха подхванати, беше обвързвана с въведената още през 2022 година на тъй наречените „ Домакинска кошница “ – лист от артикули, които са с трайно занижени цени и се изготвят от министерството на развиването и съдържа по един артикул от всички категории. В самодейността вземат участие съвсем всички вериги хранителни магазини. 

По-скъпо, в сравнение с в България, само че с доста малко е горивото в южната ни съседка

Този лист в този момент е уголемен с „ Кошница на Великия пост “, т.е. лист с артикули, които са свързани с храненето по време на пост и ще се ползва до 4 май (Велика събота). В него влизат варива, ориз, произведения от тесто, морски артикули и халва.

Към ограниченията на ръководещите е и решението за следващо нарастване на размера на минималната работна заплата, а точно от 1 април тя да бъде над 800 евро. Съгласно проекта на правителството  на Кириакос Мицотакис, минималният застрахователен предел ще стане 1500 евро през 2027 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР