Половината българи смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени

...
Половината българи смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени
Коментари Харесай

Равнопоставени ли са жените и мъжете у нас в професионално отношение?

Половината българи считат, че дамите и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение, като под равнопоставеност 27% схващат равни права, 19% – равни благоприятни условия за развиване и реализация на пазара на труда, и също толкоз – липса на дискриминация, 16% слагат като аршин равното възнаграждение, а 14% – равните отговорности и отговорности.

Това демонстрират данните от национално изследване, осъществено от Съвета на Жените в българския бизнес и организация „ Тренд “.

Сред резултатите от националното изследване, показано от Евелина Славкова от организация „ Тренд “, прави усещане, че болшинството българи са съгласни, че мъжете в страната се осъществят по-лесно на високи позиции спрямо дамите (64% от всички анкетирани) и че дамите са по-слабо оценени по отношение на мъжете (54% от запитаните). Също по този начин половината от българите считат, че като цяло дамите вършат кариера по-трудно.

„ Като главен проблем за професионалната реализация на дамите запитаните в нашето изследване показват фамилните отговорности и тези, свързани с развъждането на деца, както и неналичието на достъп до пазара на труда и на предпочитание и интензивност за реализиране на реализацията “, изясни Евелина Славкова. Едновременно с това обаче 65% от интервюираните считат, че в България домакинските отговорности са разграничени поравно сред мъжете и дамите.

„ Присъствието на дамите в бизнеса е освен потребно, то е належащо. Жените внасят неповторими умения, вероятности и опит на работното място. Умения, които могат да оказват помощ на бизнесите да съумеят в днешната извънредно предизвикателна и променлива среда “, уточни Цветанка Минчева, ръководител на УС на СЖББ и основен изпълнителен шеф на „ УниКредит Булбанк “.

Според нея една от най-важните аргументи за това е разнообразието. „ Представянето на другите гледни точки и като цяло представянето на всички разнородни форми на обществото – пол, етнически генезис, възраст, културни и други разлики, спомага за по–добър развой на взимане на решения и разрешаване на проблеми. Когато дамите са част от масата за взимане на решения, те носят със себе си гледни точки, нови хрумвания и новаторски решения, които оказват помощ на бизнесите да намират решения отвън рамките, както и да взимат по–информирани решения. Друга причина за наличието на дамите е чистата бизнес причина или икономическата полза. Жените съставляват голяма част от работната мощ и доста изследвания на огромните консултантски компании демонстрират резултата от това включване “, изясни тя.

Проучването е осъществено от Съвета на Жените в българския бизнес и организация „ Тренд “. Основните резултати от него бяха показани на среща с медии във връзка 10-годишнината на Съвета на дамите в бизнеса в България (СЖББ). Организацията сплотява над 220 корпоративни, самостоятелни и асоциирани членове, измежду които попадат огромна част от водещите компании в страната, ръководени от дами. Според последните данни на СЖББ оборотите на фирмите, членове на организацията, образуват към 15% от годишния Брутният вътрешен продукт на страната.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР