Половин тон яйчен жълтък на прах, замърсен фипронил, е открит

...
Половин тон яйчен жълтък на прах, замърсен фипронил, е открит
Коментари Харесай

Половин тон опасен яйчен прах е намерен в склад

Половин звук яйчен жълтък на прахуляк, нечист фипронил, е открит в склад, оповестиха от организацията за сигурност на храните. 64 кг. от него са доставени на две компании. Дружествата са открити, върху продукта е наложена забрана и той ще бъде ориентиран за заличаване. Пълният текст на известието на организацията:

“Българската организация по сигурност на храните подхваща превантивни ограничения за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са позволени за приложимост при продуктивни животни, в това число и кокошки носачки. Контролните органи, в съгласие с браншовите асоциации на птицевъдите, ще правят инспекции на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за съществуване и приложимост на неразрешеното вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни разбори.

Мерките се подхващат превантивно и са за да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, с цел да бъдат предпазени потребителите от възможни здравни опасности, а самите производители – от възможна рецесия на българския пазар.

Във връзка с получената в България пратка яйчен жълтък на прахуляк, нечист с фипронил яйца, Българската организация по сигурност на храните досега откри, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад и са разпознати компаниите, до които е дистрибутиран. Установено е, че пратката е доставена до две индустриални предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са съвсем 64 кг яйчен жълтък на прахуляк, който ще бъде ориентиран за заличаване.

Продължава осъществяването на инспекции и във връзка с употребяваното количество яйчен артикул и разпространяването на храните, в които е вложен. До този миг е установено, че яйчният жълтък на прахуляк е вложен в доста минимални количества (от 0,9 до 2,9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и към 9 тона майонеза. На компаниите производители са връчени наставления за неотложно прекъсване на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прахуляк. В момента съвсем всички публикувани в комерсиалната мрежа количества са изтеглени. Предстои осъществяването на лабораторен разбор на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни ще са под формален надзор ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР