Половин милиард струват на хазната болничните, вземани от работниците заради

...
Половин милиард струват на хазната болничните, вземани от работниците заради
Коментари Харесай

Голяма напаст налегна 40% от работещите българи, а половин милиард лева изгоряха заради нея

Половин милиард костват на хазната болничните, вземани от служащите поради несъразмерен стрес или така наречен бърнаут. 440 млн. лв. заплаща страната, в частност Национален осигурителен институт, с цел да могат те да се лекуват, а работодателите - 70 млн. лв., сподели инспекция на в. „ Монитор “.

Бърнаутът е професионално заболяване, от което страдат хора, които са подложени на стрес и непрестанно прекрачват лимитите си, до момента в който не изгорят в работата си.

Според данни, предоставени от националния секретар на КНСБ Огнян Атанасов, действително поради работата под стрес отиват половината от средствата, отделени от бизнеса за болнични на чиновниците. Годишно те са в размер на 150 млн. лева

Статистиката демонстрира още, че заплащанията на работодателите за болнични са скочили съвсем три пъти за 8 години. През 2010 година те са били към 53 млн. лева

Тенденцията за увеличение на разноските на фирмите за погашение на компенсации за краткотрайна нетрудоспособност е устойчива, безапелационен е Огнян Атанасов.

Ситуацията в останалите страни на Стария континент не е по-различна, сочат данни на Евростат. Европа заплаща приблизително 250 млн. лева за компенсации за краткотрайна нетрудоспособност. Оказва се, че 55 на 100 от изгубените работни дни на европейците се дължат точно на стрес, който е разследване от психо-социалните опасности на работното място.

И това е значимо да се знае - Хамза Кан: Стресът е епидемията на 21-ви век - повече по тематиката четете на zdrave.to

У нас 40% от българите считат, че са подложени на мощно напрежение на работното място, което оказва въздействие върху психическото и физическото им положение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР