Половин милиард лева нов дълг ще бъде предложен под формата

...
Половин милиард лева нов дълг ще бъде предложен под формата
Коментари Харесай

Половин милиард лева нов дълг под формата на държавни ценни книжа

Половин милиард лв. нов дълг ще бъде препоръчан под формата на държавни скъпи бумаги. За първи път тази година от Министерството на финансите оферират бумаги със срочност три години и половина, откакто през последните месеци стана ясно, че 5-годишните и 10-годишните и половина нарастват.

Новопоетият дълг от началото на годината е 2,8 милиарда лв., като заложеният предел в държавния бюджет е 4,5 милиарда. Този предел не беше изменен при актуализацията на бюджета през лятото, макар че тогава и вносителите на проектозакона, и народните представители бяха с ясното схващане, че поради усложнената политическа конюнктура до Бюджет 2022 може и да не се стигне. В подобен случай по предписание важи настоящата финансова рамка, само че следващата година на страната ни следва огромно изплащане по към този момент съществуващи отговорности.

Още през лятото от Министерството на финансите обаче прецизираха, че при револвиране на дълг лимитите в бюджета могат да бъдат надскочени. Към момента поръчката от служебния кабинет е, че ще гласоподава финансова рамка за следващата година и ще я предложи на Народното събрание, когато то бъде образувано след вчерашния избор.

Досега Министерството на финансите оферираше два типа бумаги, само че след последния аукцион стана ясно, че 5-годишните към този момент са с позитивна рентабилност, което не се бе случвало тази година. Книжата за 10 години и половина също нарастват, което ги прави по-неблагоприятни за фиска.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР