Половин година харвардски експеримент, а от юли - държава на

...
Половин година харвардски експеримент, а от юли - държава на
Коментари Харесай

2022-ра: Ялови партии вдигнаха самолета на президента

Половин година харвардски опит, а от юли - страна на ръчно ръководство от президента. Така мина за България политическата 2022 година, която докара до следващите предварителни избори на 2 октомври и финишира с ялови напъни за постоянен кабинет.  

Ситуацията роди тежки вопли, че от премиерска република при 12-годишното ръководство на Бойко Борисов сме се натресли на президентска република на Румен Радев. Вината за това обаче е основно в родните партии, които демонстрираха отчайваща импотентност в опитите си да осъществят дадената им власт. Логично две трети от българите отхвърлиха да гласоподават, надявайки се на нов избавител. А 87 635 пуснаха бюлетина " Не поддържам никого ", съвсем колкото събра спечелилият от два вота обратно " ИТН ". Отвращението от партиите постоянно е стеснителен признак, че улицата  или армията (не и в жалкия й настоящ вид) може да изиска властта, плюейки на демокрацията. Засега обстановката още не е революционна, а заканите за митинги се чуват основно в Народното събрание. Въпреки че отиващата си 2022-ра събра ужасната композиция от война, рекордна инфлация и енергийна рецесия. Смутните времена по предписание раждат всеобщо въжделение за ръководство с твърда ръка. Тази роля се падна на Румен Радев, подкарал годината с 21 топовни салюта в чест на втория му мандат. След откровената му борба с ГЕРБ, Движение за права и свободи и обвинител №1 имаше очакване, че сред президента и четворната ръководеща коалиция на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " и Има Такъв Народ ще настане идилия. Все отново Кирил Петков и Асен Василев изпълзяха като партийни фигури отдолу под шинела на президента, получавайки министерски кресла в предходния длъжностен кабинет. Жълтопаветните протестъри, чието знаме е Демократична България, пък приветстваха размахания пестник на Радев към предходната власт. Въпреки явната злост на соцлидера Корнелия Нинова към водача, който предложи за президент, аленият електорат продължава да си пада по президента. А Има Такъв Народ през цялото време демонстрираха цялостна преданост и към стопанина на " Дондуков " 2.    

Получи се обаче тъкмо противоположното, Радев и кабинетът " Петков " кръстосаха шпаги, 

а Промяната стана най-критикуваната от президента партия. Събраните на правилото " орел, рак и щука " сътрудници във властта постоянно допускаха гафове, а опитът на харвардци да се учат в придвижване по какъв начин се върти страната се оказа прекомерно рисков.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари отвори първия огромен разлом. Радев настоя да не сме първи ястреби и да седим встрани от огъня. Вицето Асен Василев обаче разгласи позицията му да не изпращаме военна помощ на Киев за позорна. Още преди този момент някогашният длъжностен министър председател Стефан Янев беше натирен като министър на защитата, откакто не видя война, а " специфична интервенция " в експанзията на Путин. Врътването на кранчето на съветския газ наля още масло в огъня. Особено откакто новата власт би шута на близкия до " Дондуков " 2 началник на " Булгаргаз " Николай Павлов. Радев не хареса и прекомерно гъвкавия метод на Кирил Петков по македонския въпрос. Макар да разгласи за цел №1 изчегъртването на модела " Борисов ", новото държавно управление бързо махна и заварените фрагменти от предходните два служебни кабинета. И до момента в който жегата сред " Дондуков " 1 и 2 растеше, държавното управление " Петков " взе че падна на 22 юни. Вотът на съмнение го събори, откакто Слави Трифонов изтегли своите министри, а отделилите се от Има Такъв Народ депутати не стигнаха за болшинство на ръководещата коалиция. Формално Дългия изрева в ефир " Македонияяя " като причина за раздора, но 

на процедура, каруцата се обърна по-скоро поради едни 3,9 милиарда лв., 

които фрагментът на Има Такъв Народ Гроздан Караджов в ролята си на вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството искаше да даде на пътните компании.  

Всъщност и без разправиите с президента четворната коалиция скърцаше непрекъснато поради вътрешни интриги. Голяма неточност се оказа предварителното съглашение, с което всяка партия трансформира в бащиния поверените й министерства. Позата на Българска социалистическа партия, че няма да допусне да дадем даже един патрон на Украйна, също изнерви сътрудниците й. Стигна се до номера „ и вълкът утолен, и агнето цяло “ с йезуитското решение да оказваме единствено техническа помощ на Киев.  

Междувременно харвардци сполучливо реанимираха ГЕРБ с показния арест на 17 март на някогашния министър председател Бойко Борисов в дома му в Банкя. Бруталната акция имаше резултата на бумеранг. Борисов закупи ореола на страдалец, а ГЕРБ нададе писък до Европа, че новата власт прибягва към политически репресии. И рейтингът на четворната коалиция клюмна стремително надолу. Обтегнатите връзки сред партиите разумно провалиха и всички опити да се образува втори постоянен кабинет в границите на същото Народно заседание. Така в Министерски съвет кацна следващият длъжностен кабинет, отпред с Гълъб Донев, който неотложно хвана метлата и стартира да разчиства фрагментите на предходната ръководеща коалиция.

Изборите на 2 октомври обаче вкараха съвсем същата компания в новия парламент

Разликата беше, че вместо Има Такъв Народ бариерата прескочи новосъздадената партия на Стефан Янев " Българ​ски напредък ", чието по-точно име би звучало " На всичко и с всеки подготвен ". ГЕРБ завоюва безапелационно вота, само че с цялостното схващане, че мъчно ще откри съдружници.  Още в нощта на вота Борисов стартира да предлага споделена власт под каквато и да е формула, само че номерът не мина. Провъзгласилият се за политическия Меси експремиер изненада с номинацията на проф. Николай Габровски за министър-председател, само че дори имиджът на мастития неврохирург не оказа помощ. Още тогава стана ясно, че вторият мандат на Политическа партия също наподобява жертван. Остават илюзорните шансове за третия избор на президента, преди още веднъж да поемем към урните. 

Веднага след изборите Румен Радев разгласи, че въобще не желае да ръководи еднолично, само че партиите просто нямат кураж да поемат властта. Затова разтегли оптимално рулетката с мандатите, давайки късмет за договаряния и кандърми. Но отхвърли твърдо да допусне избор посред зимата, планирайки изборите за март. Доживяващият последните си дни парламент се трансформира в предизборна естрада, от която се разменяха обвинявания. Политическа партия реши отново да ухапе президента, обвинявайки го в сделка с Борисов. Така се стигна и до най-тежките думи, които Радев и харвардци си размениха.   

" Бях първият измамен, когато се доверих на тези хора. Беше неточност, че позволих да откраднат очакванията ни за смяна. За страдание, българите получиха неистина. Ще надживеем тази шмекерия ", прочете присъдата президентът.   " Г-н Румен Радев е този, който сподели: „ Мутри, вън! ", а по-късно върна мутрите в ръководството на страната ", дадоха отговор от Промяната, обявявайки война до дупка. 

Това не беше единственият конфликт за Радев през сложната година. Нито за миг не стопираха престрелките сред " Дондуков " 2 и управлението на Българска социалистическа партия. Най-големият противник на соцлидера Корнелия Нинова - Крум Зарков, стана правосъден министър в служебния кабинет, там се появиха и други червени фрагменти от вътрешната съпротива, като земеделския министър Явор Гечев и спортния министър Весела Лечева. Най-сладкото възмездие обаче беше назначението за министър на стопанската система на уволнения от Нинова някогашен началник на ВМЗ Никола Стоянов, на който тя трябваше да сдава поста.

Макар да бе спестовен на рецензии към ГЕРБ и Движение за права и свободи, Радев сподели, че не може да бъде подозиран в благосклонности към тях, откакто удари с несъгласие техния опит да върнат хартиената бюлетина. Най-странното е, че макар отворените фронтове на президента към съвсем всички парламентарни партии рейтингът му не пострада доста. Последните изследвания удостоверяват, че той остава политикът, на който българите имат вяра най-вече. Вероятно тъй като симпатизантите му с​а най-вече измежду тези 60 на 100, които са изгубили религия във всички партии. И евентуално надават ухо на апелите нефелното парламентарно ръководство да бъде сменено с президентска република. Което надали ще се случи, тъй като ремонтът на Конституцията изисква мъчно постижимо болшинство в Народното събрание. Но пък прави доста реалистична появяването на нов политически състезател, роден на " Дондуков " 2 още преди края на мандата на Румен Радев.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР