Полотарианецът е полувегетарианец, който яде птиче месо и премахва червеното

...
Полотарианецът е полувегетарианец, който яде птиче месо и премахва червеното
Коментари Харесай

Полотарианска диета – Вегетарианците, които ядат пиле

Полотарианецът е полувегетарианец, който яде птиче месо и отстранява аленото и свинското месо от диетата си. Ползите за здравето, които могат да бъдат свързани с това да следваш полотарианска диета, включват понижен риск от някои типове рак и диабет вид 2.

Полотарианецът включва домашни птици в диетата си, само че се въздържа от консумация на алено месо и всевъзможни артикули от свинско месо.

Хората одобряват този диетичен избор заради разнообразни претекстове.

За някои прекосяването към полотарианска диета служи като преход към цялостно вегетарианство. Други са водени най-вече от опасения, свързани с въздействието върху здравето и околната среда от потреблението на алено месо.

Тази публикация преглежда полотарианската диета, нейните преимущества, дефекти, целесъобразни храни и образцов проект за хранене.

Какво е полотарианска диета?

Полотарианската диета, наричана още поло-вегетарианство, попада под чадъра на полувегетарианските диети заради допускането на избрани скотски меса.

Терминът „ поло “ непосредствено се превежда „ пиле “ от испански, само че полотарианците нормално включват всички типове домашни птици в диетата си, в това число пуешко и патешко.

Хората, които се придържат към този хранителен модел, се въздържат от алено месо и артикули от свинско месо. Включването или изключването на яйца и млечни артикули варира измежду полотарианците, като някои включват тези артикули, а други не.

Тези полотарианци, които от време на време употребяват риба и морски блага, се категоризират като pesce-pollotarians – композиция сред полотарианска и пескетарианска диета.

Освен това тази диета натъртва на растителни храни, включващи пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, семена и здравословни мазнини.

Тъй като няма тъкмо избрани правила, регулиращи типовете и количествата банкет на птиче месо, наличието на хранителни субстанции в полотарианската диета може доста да се разграничава от човек до човек.

Възможни изгоди за здравето

Тъй като има лимитирани проучвания, фокусирани само върху полотарианската диета, нейните евентуални изгоди за здравето са свързани най-вече с понижената консумация на червени и модифицирани меса.

Положителните резултати на диетата са сходни с тези на вегетарианската диета, защото и двете натъртват на растителни храни.

Може да помогне за намаляване

Полотарианската диета също може да бъде потребна за ръководството на тежестта ви.

В съпоставяне с продуктите от алено месо и свинско месо, птичето нормално съдържа по-малко калории и по-малко наситени мазнини, само че все пак остава скъп източник на протеини.

Проучванията демонстрират, че протеиновата диета може да понижи апетита ви, което води до понижен банкет на калории през целия ден. ( 1 ) ( 2 )

Освен това хората, които се придържат към вегетарианска диета, постоянно демонстрират по-нисък показател на телесна маса (ИТМ) спрямо всеядните. Доказано е, че диетите на растителна основа, като полотарианската, улесняват отслабването. ( 3 ) ( 4 ) ( 5 )

Може да понижи риска от някои типове рак

Високата консумация на алено месо, изключително модифицирано, е обвързвана с нараснал риск от характерни типове рак, в това число колоректален рак. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )

Обратно, постоянната консумация на птиче месо не е посочила такава връзка с рака на дебелото черво, а вегетарианските диети може даже да предложат предпазен резултат против него. ( 9 )

Проучване, наблюдаващо 492 186 възрастни, открива, че за всеки 1000 употребявани калории, 10-грамово нарастване на приема на птиче месо, съпроводено от еквивалентно понижаване на потреблението на алено месо, е обвързвано със удивително 3–20% понижение на риска от разнообразни типове рак. ( 10 )

Следователно изборът на птиче месо и включването на повече растителни храни в полотарианска диета може евентуално да понижи риска от някои типове рак.

Може да понижи риска от сърдечни болести

Някои проучвания свързват нарасналата консумация на алено месо, изключително модифицирани разновидности, с нараснал риск от сърдечни болести. ( 11 ) ( 12 ) ( 13 ) ( 14 ) ( 15 )

Освен това, изследвания, извършени измежду популацията, са открили връзка сред потреблението на птиче месо и понижени признаци на сърдечни болести. Тази връзка може да се дължи на обстоятелството, че увеличението на приема на птиче месо постоянно съответствува с намаляването на потреблението на алено месо. ( 16 ) ( 17 )

В изследване, включващо 84 136 дами, замяната на една дневна порция непреработено алено месо с птиче е обвързвана с 19% понижение на риска от сърдечни болести.

В допълнение към пониженото наличие на алено и модифицирано месо, полотарианските диети са умишлено проектирани да включват обилие от растителни храни.

Следователно тази диета може да бъде богата на диетични фибри и антиоксиданти. Тези съединения могат да предложат отбрана против сърдечни болести посредством събаряне на кръвното налягане и повишение на равнищата на HDL (добър) холестерол. ( 18 )

Може да понижи риска от диабет вид 2

Някои сортове алено месо, изключително модифицираните, са свързани с нараснала възможност от развиване на диабет вид 2. ( 19 )

В изследване, обхващащо 53 163 здрави възрастни, е потвърдено, че замяната на модифицираното алено месо с птиче, риба и непреработено алено месо доста понижава риска от диабет вид 2 през целия 15-годишен интервал на наблюдаване. ( 20 )

Полотарианската диета също е дефинирана по този начин, че да включват обилие от храни на растителна основа. Тя може да предложи отбрана против диабет вид 2, като се има поради типично високо наличие на фибри и ниски равнища на наситени мазнини.

Проучване, изследващо над 60 000 възрастни, демонстрира, че полувегетарианците имат 1,5% по-малка възможност да имат диабет вид 2 спрямо всеядните. ( 21 )

Може да е потребно за околната среда

Полотарианската диета може да има позитивни последствия за околната среда.

Според едно изследване, производството на говеждо месо изисква 28 пъти повече земя и 11 пъти повече вода за напояване спрямо други животни. Освен това говеждото генерира приблизително 5 пъти повече излъчвания на парникови газове спрямо други животни като домашни птици. ( 22 )

Освен това храните на растителна основа постоянно се смятат за по-екологично устойчиви от животинските артикули заради по-ниските им условия за запаси спрямо отглеждането на животни. ( 23 )

Също по този начин проучванията демонстрират, че намаляването на общата консумация на скотски артикули и изборът на по-екологични артикули като пилешкото към момента може да способства за изгодите за околната среда. ( 24 )

Потенциални дефекти

Една добре структурирана полотарианска диета, включваща разнообразни растителни храни и умерена консумация на птиче месо, може да бъде здравословен избор без нужда от добавки.

Въпреки това, сходно на други вегетариански диети, някои хора може да са изправени пред риск от дефицит на хранителни субстанции, когато понижат приема на скотски артикули.

Потенциалните дефицити на хранителни субстанции, които би трябвало да имате поради при полотарианска диета, включват:

  • Витамин B12: Намира се извънредно в скотски артикули. Може да наложи приема на добавки с витамин B12 според от количеството птиче месо, употребявано при полотарианска диета.
  • Калций: За тези, които изключват млечните артикули, е от решаващо значение да включат растителни източници на калций като зеле, бял фасул, сусамово семе и цели соеви артикули.
  • Омега-3 мастни киселини: Ако рибата и морските блага са лимитирани, полотарианците може да не получат задоволително омега-3 мастни киселини, които са от решаващо значение за цялостното здраве. Растителни източници като орехи, семена от чиа и ленени семена, които съдържат растителната форма на омега-3 (алфа-линоленова киселина), би трябвало да бъдат включени в диетата.

Храни за ястие

Полотарианската диета се концентрира най-вече върху храни на растителна основа и включва птиче месо в умерени количества. Допустимите храни в полотарианската диета включват:

  1. Пълнозърнести храни и зърнени артикули като киноа, овес, просо.
  2. Разнообразие от плодове, в това число ябълки, грейпфрут, банани, горски плодове и круши.
  3. Разнообразна селекция от зеленчуци като броколи, спанак, тиква, картофи и чушки.
  4. Бобови растения като леща, нахут, черен фасул.
  5. Ядки, ядкови масла и семена, в това число тиквени семки, бадемово масло и орехи.
  6. Птиче месо, което включва пиле, пуйка и патица.
  7. Растителни източници на протеини като тофу, грахов протеин и сейтан.
  8. Здравословни мазнини от авокадо, зехтин, кокос и кокосово масло.
  9. Немлечни артикули като бадемово мляко, кокосово кисело мляко и кокосово мляко.

В допълнение, някои полотарианци могат да изберат да включат яйца и млечни артикули в диетата си.

Храни, които би трябвало да се заобикалят

Освен домашни птици, полотарианците се въздържат от консумация на друго животинско месо. Тези, които решат да включат риба и миди, биха попаднали в категорията на pesce-pollotarians. Храните, от които би трябвало да се избягвате в полотарианската диета, включват:

  • говеждо месо
  • Свинско
  • агнешко
  • Дивечови меса като еленско месо
  • Риба
  • Миди

Освен това е целесъобразно да се ограничи потреблението на пържено птиче месо.

Примерен проект за хранене

Ако обмисляте да следвате полотарианска диета, този петдневен хранителен проект може да ви предложи ентусиазъм за прекосяване към този модел на хранене.

понеделник

  • Закуска: Кокосово кисело мляко с бадеми, горски плодове и смлени ленени семена.
  • Обяд: Купа с киноа с печени тиквички, чери домати и нахут.
  • Вечеря: Печена тиква и карфиол, такос с пинто фасул, гуакамоле и тиквени семки.

вторник

  • Закуска: Пълнозърнеста питка, черен фасул, бъркано тофу, резени авокадо и салса.
  • Обяд: Салата от смесени зеленчуци с пилешки гърди на скара, ягоди и бадеми.
  • Вечеря: Тофу и пържени зеленчуци с кафяв ориз.

сряда

  • Закуска: Две филийки пълнозърнест тост, бадемово масло и горски плодове.
  • Обяд: Супа леща, съчетана с пълнозърнест самун и гарнитура.
  • Вечеря: Зеленчукова паеля с гъби, чушка, лук и артишок.

четвъртък

  • Закуска: овесени ядки с резени банан, семена от чиа, фъстъчено масло и канела.
  • Обяд: Бургер с черен фасул, авокадо и пържени картофи.
  • Вечеря: Пълнени чушки, пълнени със смляно пуешко месо, поднесени с гарнитура от салата.

петък

  • Закуска: Темпе, сладки картофи, броколи и подправки.
  • Обяд: Нарязана салата от тайландско зеле с кашу, едамаме, манго и фъстъчен сос.
  • Вечеря: Пълнени пълнозърнести пита, цялостни с печен фалафел, хумус, домати, спанак и пиле на скара.

Въпреки че полотарианската диета включва домашни птици, тя към момента слага мощен акцент върху поддържането на питателна диета, богата на цели растителни храни. Хората могат да изберат да включат млечни артикули или яйца.

Заключение

Полотарианската диета се концентрира към пълнозърнести храни на растителна основа, като в същото време включва птиче месо в премерени количества.

Благодарение на акцента си върху богати на фибри храни на растителна основа и намаляването на потреблението на алено месо и свинско месо, диетата евентуално може да насърчи здравето на сърцето, да помогне при контролиране на тежестта и да предложи отбрана против диабет вид 2 и характерни типове рак.

В съпоставяне с типичната западна диета, това може да има и изгоди за околната среда.

В резюме, полотарианската диета съставлява здравословна и практична опция за хора, които нормално употребяват месо, само че желаят да понижат приема си на алено месо, като в същото време усилят потреблението си на растителни храни.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР