Положителните промени са толкова крехки, че не смеем да се

...
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Положителните промени са толкова крехки, че не смеем да се зарадваме |

Положителните промени са толкоз нежни, че не смеем да се зарадваме. Страната ни слезе с едно място по-назад по заболяемост - от 12 на 11, само че продължава да води по смъртност. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев при представянето на данните за разпространяването на коронавирусната зараза на база 14-дневна заболяемост.

Забелязва се лек спад от платото, в което се намираме сега, добави той и заяви, че първата област, която е излязла от черваната зона с над 120 болни на 100 000 души население е Кърджали.

Доц. Кунчев регистрира, че има смъкване на позитивните проби . През последната седмица те се движат сред 32 и 36%.

Броят на приетите в болница обаче остава висок , само че това е развой, който върви с 10-14 дни по-назад, сподели основният здравен контрольор.

12 266 са излекувани за последната седмица, заяви здравният министър Костадин Ангелов. 51% от леглата за среднотежки случаи са заети, 40% от интензивните, посочи той. Най-висок % заети кревати има в Шумен и Ямбол - надлежно 98% и 89%.

Това, че сме в положение на пандемия, не е противопоказание за имунизиране, сподели доцент Кунчев. 

" Винаги, когато стартира зараза, в случай че имаме препарати, веднага започват имунизации, каквито случаи сме имали с полиомиелита да вземем за пример ", сподели той. - " Нужно е да се реализира ваксинално покритие от 70-75%, с цел да спрем разпространяването на инфекцията ", добави здравният контрольор.

" Ние няма да отстъпим по отношение на доброволността. Решението за имунизиране би трябвало да се основава на желанието да бъдем защитени и по никакъв метод няма да бъде наложително ", увери Ангел Кунчев.

Според него хората, които са преболедували COVID-19, би трябвало да се ваксинират, тъй като не се знае какъв брой нескончаем е естественият имунитет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР