Положението в остров Родос остава тежко заради вилнеещият огън там.

...
Положението в остров Родос остава тежко заради вилнеещият огън там.
Коментари Харесай

Драматична нощ в Родос: Изнасяли са хората с камиони

Положението в остров Родос остава тежко поради вилнеещият огън там. Евакуацията на туристи от острова е била трагична тази нощ. Няма данни към този момент за бедстващи българи, оповестиха от българското Министерство на външните работи и зам.-председателят на българската общественост там Ивелина Бенева.

Постоянно работещите и живущи българи на остров Родос са близо 2000.

„ По-трудно е да се дефинира броят на сънародниците ни, пристигнали там като туристи, защото множеството от тях не употребяват услуги на туристически организации “, сподели зам.-председателят на българската общественост там Ивелина Бенева пред Българска национална телевизия.

Няма данни за бедстващи българи на острова.

Нощта, обаче е тежка.

„ Изнасяха хората даже с камиони, беше плашещо. Запалиха се и два хотела, доста места бяха евакуирани. Аз се грижа за два манастира, които бяха покрай огъня, само че монахините отхвърлиха да ги изоставен и отидоха да оказват помощ в гасенето – колкото могат монахини да се борят със стихията “, изясни отец Атанасиос Мисос.

 Снимка: БГНЕС/EPA/DAMIANIDIS LEFTERIS

Из целият остров са разпръснати туристи. Единственото избавление за множеството от тях са корабите, само че бягството с тях е доста комплицирано.

„ Големите лодки не са успявали да стигнат до брега. Така че те са се качвали първо на дребни и по-късно към този момент с огромните лодки са ги разпределяли “, сподели Ивелина Бенева.

Заради горския пожар в гръцкия остров Родос от там са изтеглени десетки хиляди. Пожарът гори шести следващ ден.

По суша са евакуирани към 16 000 души, а 3000 – по море от 12 села и няколко хотела. Пострадали хора няма. С дихателни проблеми са били приети в болница за малко, само че скоро са били изписани. За това осведоми локалното Министерството на климатичните промени и гражданската отбрана. Това е най-мащабната евакуация на острова до в този момент, осведомят още от ведомството.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР