Полицията в Пловдив арестува 10 души, участвали в организирана престъпна

...
Полицията в Пловдив арестува 10 души, участвали в организирана престъпна
Коментари Харесай

Полицията в Пловдив задържа 10 души за търговия с инструменти менте и пране на пари

Полицията в Пловдив арестува 10 души, взели участие в проведена незаконна група, продавала в уеб сайтове китайски строителни принадлежности за немски. Това оповестиха по време на взаимен брифинг на Окръжна прокуратура и Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи в града. Повдигнатите обвинявания на арестуваните са за данъчни закононарушения, измами, нерегламентирано потребление на непознати търговски марки и пране на пари.

Извършени са 30 изземвания, претърсвания и обиски в Пловдив и в региона, като те са били в жилища и складови пространства, изясни Галина Андреева –Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив. Иззети са голям брой артикули, документи и 14 първокласни автомобила. Към наказателна отговорност са подведени седем мъже и три дами на възраст сред 20 и 58 години, които са арестувани за 72 часа. Петима от обвинените са майка, татко, щерка, наследник и приятелката му. Предстои да се посочи по отношение на кои ще се внесат претенции за задържане под стража. Обвиненият за уредник на незаконната група е на 32 години.

Арестите са осъществени през вчерашния ден след извършена акция на " Икономическа полиция ". През септември предходната година е получена информация  за лица, които популяризират строителни принадлежности от друг тип, закупени от Китай, рекламирайки ги посредством разгласи в интернет като създадени в Германия, разяснява ст. комисар Георги Чергов, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи –Пловдив. Стоките са изпращани посредством куриерски компании.

Реализираните обороти на две от сдруженията са в извънредно огромни размери - за 2022 година - 2.5 млн. лв. и за 2023 - 3 млн. лв.. За тях не са плащали налози, а облагите изпирали посредством закупуване на парцели и скъпи коли, добави Чергов. Установени са огромно количество етикети с марки, които лепели на продуктите. 

Разследването продължава в тенденция документиране и доказване на закононарушения, свързани с интелектуалната благосъстоятелност, като се задържат още лица, посочи Минчева. Установени и конфискувани са голям брой артикули. От началото на годината до през вчерашния ден на митница Варна са арестувани няколко контейнера със артикули с адресат едно от разследваните сдружения.

Най-тежкото, планувано от закона, наказване, касае уредника и то е от 5 до 15 години отнемане от независимост, от 3 до 8 години отнемане от независимост могат да получат упрекнатите за данъчните измами, както и конфискация на имуществото, за пране на пари упрекнатите може да получат от 3 до 12 години и лишаване на имущество. 

В конференцията участваха още Ваня Христева, областен прокурор на Пловдив, гл. инсп. Георги Боюклиев, шеф на отдел „ Икономическа полиция “ и Георги Казаков от отдел „ Икономическа полиция “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР