Полицията в Париж влезе в сблъсък с протестиращи, след като

...
Полицията в Париж влезе в сблъсък с протестиращи, след като
Коментари Харесай

Протести във Франция заради промени в пенсионната система

Полицията в Париж влезе в конфликт с протестиращи , откакто френското държавно управление реши да наложи пенсионните промени без гласоподаване в Народното събрание . Тълпи се събраха на площад „ Place de la Concorde “ в отговор на повишението на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години .

Промените идват след 2 месеца развълнуван политически диспути и стачки . Накрая министър-председателят Елизабет Борн се базира на член 49:3 от конституцията – позволявайки на държавното управление да избегне гласоподаване в Асамблеята. Решението беше взето минути преди депутатите да гласоподават противоречивия законопроект, че ще мине, предава „ BBC “.

Този ход провокира яд измежду опозиционните политици . Мнозина се подиграваха на премиера, пееха Марсилезата и издигнаха протестни знаци в Народното събрание. Срещу държавното управление на президента Еманюел Макрон ще бъде импортиран избор на съмнение, допусна крайнодесният опозиционен водач Марин Льо Пен. Лидерът на лявата партия La France Insoumise /LFI/ Матилд Пано написа в Туитър, че президентът е хвърлил страната в държавна рецесия , без парламентарна или национална легитимност.

Хиляди хора излязоха по улиците на Париж и други френски градове , с цел да отхвърлят този ход, пеейки националния химн и развявайки синдикални флагове. Някои протестиращи влязоха в конфликти с полицията с настъпването на вечерта . По средата на „ Place de la Concorde “ беше разпален огън и полицията с щитове и палки изстреля сълзотворен газ и се придвижи да разчисти площада. До вечерта са били задържани 120 души , заяви парижката полиция пред Агенция Франс Прес.

Същевременно синдикатите дадоха обещание да продължат да се опълчват на измененията в пенсионирането , като от „ Confédération Générale du Travail “ /CGT/ обявиха, че е плануван още един ден на демонстрации за 23 март .

Конституционната процедура , която провокира целия този яд, може да звучи неразбираемо, само че тя е част от политическия речник във Франция. Въпреки че Макрон беше избран отново през 2022 година поради платформата си с пенсионни промени , ръководещата му коалиция няма болшинство в Асамблеята и щеше да се нуждае от поддръжка от Републиканската партия, с цел да одобри пенсионните промени. Членовете на партия „ Възраждане “ на президента прекараха сутринта, обезверено притискайки останалите в редиците в опит да прокарат законопроекта си. Имаше догатки, че някои от тях могат да гласоподават срещу или да се въздържат, изправени пред очевидната непопулярност на законопроекта и поради това се стигна до използването на конституционните пълномощия.

Когато едно държавно управление се базира на 49:3 обаче, то би трябвало да бъде несъмнено, че незабавно ще бъде упрекнато, че е престъпило волята на народа . Всъщност това право е било употребявано тъкмо 100 пъти през повече от 60-те години на Петата република и от държавни управления с всевъзможни нюанси. Очевидно е наклонността да се употребява по-често от държавни управления, които нямат построено болшинство в Народното събрание, като това на социалиста Мишел Рокар през 80-те години и това на Елизабет Борн през днешния ден. Всъщност тя към този момент го е употребила няколко пъти, само че ставаше въпрос за законопроекти за обществените финанси, които не бяха толкоз спорни .

Използването на процедурата е метод да се заобиколи избор, който може да бъде изгубен, само че неприятната страна за кабинета е, че опозиционните партии могат неотложно да внесат избор на съмнение . Ако той мине, държавното управление пада. Това е теоретична опция в този момент, само че е малко евентуално, тъй като би означавало крайнодесните, левите и огромна част от консервативната съпротива да се обединят. Казусът още веднъж прави Франция да наподобява нереформируема. В съпоставяне с други страни в Европа смяната на пенсионната възраст надалеч не е трагична, само че опозицията постоянно я разказва като „ брутална “, „ нечовешка “ и „ унизителна “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР