Хонконг арестува 10 за „тайно споразумение с чужбина“ за продемократичен фонд

...
Полицията в Хонконг арестува 10 души в четвъртък съгласно закона
Коментари Харесай

Полицията в Хонконг арестува 10 души в четвъртък съгласно закона за националната сигурност на града, обвинявайки ги в предоставяне на финансова подкрепа на задгранични дисидентски групи, настояващи за санкции срещу китайския финансов център.

Пекин наложи широкообхватен закон за националната сигурност на Хонконг през 2020 г. след огромни и понякога бурни продемократични протести година по-рано. Критиците казват, че законът е ограничил политическите свободи и е потушил несъгласието.

Властите съобщиха в четвъртък, че четирима мъже и шест жени на възраст между 26 и 43 години са били арестувани за „заговор за тайно споразумение с чужда държава или външни елементи“ – престъпление съгласно закона за сигурността, което може да доведе до присъда до доживотен затвор.

„Полицейското разследване разкри, че арестуваните лица са заподозрени в заговор за заговор с „Фонд за хуманитарна помощ 612“, се казва в изявлението на полицията, позовавайки се на вече несъществуващ фонд, който помогна за плащането на съдебни и медицински разходи за хора, арестувани по време на протестите през 2019 г.

10-те души бяха заподозрени в получаване на дарения „от различни задгранични организации в подкрепа на хора, които са избягали в чужбина, или организации, които призоваваха за санкции срещу Хонконг", се казва в него.

Полицията също цитира "подстрекаване на безредици" като основание за арестите в четвъртък и не изключи повече.

Фондът се разпусна през октомври 2021 г., след като полицията за национална сигурност поиска от него да предаде подробности, които включват информация за неговите донори и бенефициенти.

Властите обвиниха групата през последните години в подклаждане на несъгласие сред протестиращи в затвора и проучиха връзките й с активисти от Хонконг, които са избягали в чужбина.

Петима от попечителите на фонда, включително възрастния кардинал Джоузеф Дзен, бяха арестувани през май 2022 г. за тайно споразумение с чужбина.

Петимата попечители и секретарят на фонда бяха осъдени и глобени през ноември за по-лекото престъпление, а именно неуспех да регистрират правилно фонда.

Оттогава те са подали жалба срещу присъдите си, но не е определена дата за изслушване.< p>До миналия месец 260 души са били арестувани съгласно закона за националната сигурност, като 79 от тях са осъдени или очакват присъда в Хонконг.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР