Полицията в Чехия проверява обстоятелствата около унищожаването в кабинета на

...
Полицията в Чехия проверява обстоятелствата около унищожаването в кабинета на
Коментари Харесай

Високо напрежение в Чехия: Проверяват президентството за унищожен доклад за взривовете

Полицията в Чехия ревизира събитията към унищожаването в кабинета на президента на страната на отчет за гърмежите в оръжейни хранилища, около които се появи и името на Емилиян Гебрев, съхранявал там муниции.

Докладът е конфиденциален, направен е от спецслужбите и визира детонациите във Врбетице от 2014 година Години по-късно Прага разгласи, че подозира сътрудници на съветското военно разузнаване по отношение на случая. Това бързо утежни връзките с Москва и в средата на май предходната година Чехия бе оповестена за " неприятелска страна ".

През март-април 2021 година отчетът е направен от Службата за сигурност и информация (BIS) и предаден на администрацията на президента Милош Земан на 7 април.
На 21 декември полицията посещава президентството, с цел да ревизира дали до него е имал достъп някой, който няма право на това. За задачата е трябвало и да се вземат пръстови отпечатъци и ДНК проби от самия документ. Но се оказва, че той е нарязан в шредер в края на ноември.

Посещението на полицията бе публично доказано от президентството, а казусът бе разказан от известното с следствията си издание Respekt, както и от предаването Radiožurnál на чешкото радио. Според източници на Respekt е станала неточност, тъй като отчетът се оказал измежду други документи, подлежащи на заличаване.

Непосредственото обграждане на президента Земан няма достъп до такова равнище на сигурност, в това число началникът на кабинета му Вратислав Чинарж и съветникът Мартин Нейедли. Председателят на комисията за сигурност към кабинета на президента - Ян Новак, изяснява, че с унищожаването се занимават особено подготвени за това чиновници, съставящи съответните протоколи за това.

Минарж не отхвърля и не удостоверява унищожаването на отчета. Според изданието Deník N документът е прокиснал в президентството 10 дни преди Земан да научи за съществуването му. Сега полицията желала да ревизира кой е отварял и чел отчета, в това число през това време.

Обвиненията към ГРУ доведоха и до изгонването от Прага на 18 съветски дипломати и реципрочното премахване на 20 чешки в Москва, довело до парализа на цялото чешко посолство. Обявяването на Чехия за неприятелска страна пречи като чиновници на посолството да се назначават съветски жители.

Президентът Земан е казвал, че версията за атентатите във Врбетице не е единствената и спецслужбите са повели още три следствия. Сред вероятните версии били непрофесионално боравене с муниции при разтоварването им, прикриване недостиг на снаряди и замитане на следите от кражба на оръжие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР