Полицията на РСМ контролира подстъпите към църквата Свети Спас, като

...
Полицията на РСМ контролира подстъпите към църквата Свети Спас, като
Коментари Харесай

РСМ: На гроба на Гоце Делчев ще се допускат само предварително обявени делегации

Полицията на РСМ управлява подстъпите към църквата " Свети Спас ", като част от засилените ограничения за сигурност преди утрешното честване на 151 години от рождението на Гоце Делчев. Улица " Самоилова " и други пътни артерии към скопското Кале са изцяло затворени за придвижване.

Полицейски сили са ситуирани в по-широкия регион към църквата „ Свети Спас “ и по цялата дължина на улиците, водещи към нея. Достъп до нея имат единствено лица с разрешителни.

Специални ограничения за сигурност ще има и на следващия ден, когато се чака държавни делегации, водени от президента Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, както и представители на още няколко институции и политически партии да се поклонят на гроба на Гоце Делчев. Само оповестените делегации ще имат достъп до църквата " Свети Спас ". Останалите делегации и жители, които не са авансово декларирани, няма да могат да поднесат цветя по време на държавната гала.

Засега няма публично удостоверение дали ще има проведено посещаване на делегации от България. От Министерство на вътрешните работи отхвърлят български служители на реда да бъдат наети за защита на следващия ден.

Властите приканиха и през днешния ден за спокойно и почтено празнуване. Премиерът Димитър Ковачевски сподели, че е добре пристигнал всеки доброжелателен човек, който желае да се поклони на гроба на Гоце Делчев, само че не и тези, които предизвикат и отхвърлят македонския народ и страна. Той удостовери, че държавното управление към момента не е получило известие, че делегация от България ще участва на следващия ден на отбелязването на 151 години от рождението на Делчев.

„ До този миг нямам известие от кабинета на министър-председателя на България за публична българска делегация, която да сервира цветя. Като сподели и вътрешният министър, всеки, който е доброжелателен - публична държавна институция, който желае да се поклони на гроба на великана на македонска национална битка тук, в Скопие, по заслужен метод, може свободно да съобщи своето присъединяване. Всички, които са недобронамерени, които са провокатори, които отхвърлят македонския народ, които отхвърлят македонската страна, които накърняват възприятията на македонците и другите жители, те няма да влязат в страната. ” - сподели Ковачевски.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски прикани жителите да не се поддава на провокации и увери, че институциите няма да разрешат каквато и да било ескалация, случай или оскърбление на македонския народ и страна.

Той прикани и политическите субекти и политиците да се държат отговорно по време на целия този развой, с цел да се деескалира обстановката, която безотговорни политици, групи и обособени лица желаят да влошат.

Клубът за българо-македонско другарство също се разгласи за спокойно отбелязване на рождения ден на Гоце Делчев. Те упорстват държавните управления на България и Северна Македония да преустановят опитите за подкопаване на връзките сред двете страни и неотложно да приложат механизма за понижаване на напрежението и идентифициране на деянията на ненавист, признат предходната година сред двете министерства на външните работи.

Според членовете на Клуба кръговете, които сеят ненавист, би трябвало да бъдат маргинализирани и да стартират цялостни процеси на доближаване - обществено, инфраструктурно, културно, медийно и икономическо свързване на двете страни.

Клубът за българо-македонско другарство показва убеждението си, че по-голямата част от обществата на двете страни са хора с европейски полезности, които се почитат и схващат. Те би трябвало да са основа и пример на двустранните връзки, а не обособени радикализирани детайли и политици, които търсят тематика за личното си политическо оцеляване. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР