Полицията на американския град Минеаполис няма повече да използва методи

...
Полицията на американския град Минеаполис няма повече да използва методи
Коментари Харесай

Забраняват задушаващата хватка на полицая-убиец Човин

Полицията на американския град Минеаполис няма повече да употребява способи за задържане, включващи прилепяне на каротидните артерии, сходни на тази, употребена от белия служител на реда, притиснал с коляното си врата на чернокожия Джордж Флойд на 25 май, реши градския съвет, представен от Ройтерс. Смъртта на Флойд провокира митинги из цялата територия на Съединени американски щати.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм съобщи, че ще постави завършек на образованието на служители на реда на техники, сходни на употребяваната от някогашния служител на реда от Минеаполис.

Полицията на Минеаполис уволни причинителя Дерек Човин и тримата служители на реда, следили по какъв начин той притиска врата на Флойд. Те са упрекнати в ликвидиране. Инцидентът накара обитаеми места в Съединени американски щати да преразгледат потреблението на сходни способи за арест.

Минеаполис взе решението, откакто Минесота внесе недоволство против града за нарушаване на човешките права. Предложената от градския съвет наредба, която би трябвало да бъде утвърдена от арбитър, не разрешава всички способи за арест с душене и надзор на врата и изисква всички служители на реда да рапортуват неотложно за неразрешената приложимост на мощ.

Област Сан Диего в щата Калифорния също забрани тази седмица на служителите на реда да употребяват прилепяне на каротидните артерии, което блокира притока на кръв към мозъка на арестувания и води до безсъзнание. Губернатор Нюсъм съобщи, че поддържа възбраната да бъде въведена в цяла Калифорния.

Много полицейски ръководства не разрешиха потреблението на удушаващи захвати, които стопират притока на въздух, само че позволяват притискането на каротидните артерии.

Кметът на Сиатъл Джени Дъркан забрани на полицията да употребява сълзотворен газ, до момента в който митингите против гибелта на Джордж Флойд не престават. Забраната ще бъде в действие 30 дни, оповестява Асошиейтед прес.

Все по-голям брой градове в Съединени американски щати преразглеждат и съществуването на служители на реда в учебните заведения, в отговор на настояванията на хиляди протестиращи, излизащи всяка вечер на митинг против гибелта на Джордж Флойд. В четвъртък град Портланд в щата Орегон постави завършек на тази стратегия, съществувала в продължение на повече от две десетилетия. Райони в Минесота обмислят да последват този образец, отбелязва АП.

Присъствието на въоръжени служители на реда в американските учебни заведения е тематика на публичен спор от години. Някои поданици на Портланд приветстваха решението, само че други показаха опасения за сигурността на учениците при вероятно нахлуване с огнестрелно оръжие.

Байдън насочи рецензии към Тръмп за споменаването на Джордж Флойд

Претендентът за кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия на Съединени американски щати Джо Байдън насочи рецензии към президента Доналд Тръмп за това, че загатна в своя тирада за триумфите на администрацията афроамериканеца Джордж Флойд, починал след задушаване от бял служител на реда, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Байдън съобщи, че мненията на Тръмп " вдъхват пренебрежение ". " Става дума за човек, който беше грубо погубен вследствие на безсмислено използване на принуждение ", акцентира в тирада в университета на Делауеър любимецът за претендент на Демократическата партия на идните избори.

По-рано през вчерашния ден, обявявайки спада на безработицата в Съединени американски щати през май до 13,3 на 100 по отношение на 14,7 на 100 през април, Тръмп съобщи, че се надява " Джордж да гледа в този момент надолу и да каже, че това, което се случва в нашата страната, е нещо огромно ".

" Това е огромен ден за него. Това е огромен ден за всички. Това е огромен, огромен ден във връзка с равенството ", акцентира президентът на Съединени американски щати. Той съобщи, че всички американци заслужават " еднообразно отношение при всяка среща с органите на реда, без значение от раса, цвят, пол или вяра ".

Говорителят на предизборната акция на Тръмп Тим Мърто акцентира, че президентът не е имал поради, че Джордж Флойд би похвалил икономическите резултати. Тръмп явно е говорел за националния разговор, последвал гибелта на Флойд и убеждението, че законът би трябвало да се отнася еднообразно за всички.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР