Полицията е издирвала пет дечица като Сашко - с аутизъм,

...
Полицията е издирвала пет дечица като Сашко - с аутизъм,
Коментари Харесай

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ:  Издирвали 5 деца като Сашко 

Полицията е издирвала пет дечица като Сашко - с аутизъм, за последните четири години. Всички случаи са завършвали щастливо, като момчетата и девойките са били откривани още в първия ден.

Това споделиха от Министерство на вътрешните работи пред „ Телеграф “. Криминалисти, работили по случаите, разясниха, че децата с аутизъм са били откривани постоянно на познати за тях терени и на публични места. Криминалният психолог Тодор Тодоров пък съобщи, че доброволците и издирвачите, които в този момент търсят Сашко, не трябва да крещят името му, да го гонят или да му ръкомахат.

Неосъзнато
Криминалисти споделят, че единствено едно от въпросните пет деца е момиче и то било в дребен недодялан град. Три от момчетата са от София, последното е от Бургас. Служителите обаче са безапелационни, че има стотици случаи на изчезнали деца с аутизъм, които обаче не са подавани от родителите за търсене. Причините са, че околните сами знаели по какъв начин и къде да ги търсят. „ Всеки от случаите сме го преживявали доста персонално. И вие знаете по какъв начин звъним късно вечер, с цел да ви молим вас, публицистите, да публикувате известие за изчезнало дете. Последният беше неотдавна за едно момче на 17 година Открихме го в автобус, с който се е движел съвсем всеки ден с майка си “, спомниха си служителите на реда. По думите им в другите случаи децата също имали особености и стандарти на държание. Повечето не се крият, не тичат, а се движат с естествена крачка. Използват познати пътеки и ги намират на обичаните им места. „ Едно момченце на 15 година го открихме в центъра на парка „ Заимов “ до една от статуите. Просто я гледаше. На никого от хората не му беше направило усещане “, описаха униформени.

Да се събудиш като панда?!
Edna. bg
Да се събудиш като панда?!
Варианти
Дете със или без аутизъм може да издържи и повече от 5 дни, в случай че има вода и място, на което да се приюти нощем, считат криминалисти. Категорични са, че не стопират търсене на момче или момиче до реализиране на резултат. Според тях в такива случаи най-важна е връзката с родителите, които познават най-добре детето си.

„ Обикновено децата изчезват по три аргументи. Или става въпрос за закононарушение, осъществено от инцидентен човек, или от родственик. А третият вид е трагичен случай. Мисля, че при Сашко, в случай че беше трагичен случай, досега все нещо щеше да се откри. По-скоро считам, че нещо се е случило, което да попречва откриването му “, разяснява престъпният психолог Тодор Тодоров. Един от най-болезнените му случаи е с дребния Веско, който ще остане вечно на 7 година Момченцето аутист изчезна през 2010 година от Нови Искър. Родителите му и полицията, доброволци и другари го търсиха, само че без триумф. След месец тялото му беше намерено в Искър. Не бяха открити следи от принуждение.

„ В множеството случаи става въпрос за интервенция на близки хора или на хора с престъпно минало, които могат да посегнат на дете, с цел да прикрият друго закононарушение. Такъв образец са педофилите “, добави Тодоров.

Криминалният психолог Тошко Тодоров: Врачки и баячки да се лимитират
„ Не съм броил случаите на изчезнали деца с някакви болести, по които съм работил. Всички са тежки. По този със Сашко не съм зает, само че виждам, че се хвърля сериозен запас и на служби, и от доброволци. Има обаче някои, които желаят своите 5 минути популярност - врачки, баячки и с мними контакти с невидими и неведоми сили объркват издирващите. Нека се лимитират. Най-малкото се изисква разход на време и сила да се ревизират сигнали, които не са основни. Знаем, че удавник и за сламка се хваща, само че под мощен стрес е обикновено човек да се пробва да ревизира всичко “, разяснява престъпният психолог Тодор Тодоров пред „ Телеграф “. По думите му доброволците, които пробваха да набият бащата на Сашко, не са работили обикновено. „ Те са доброволци. Никой не ги е предиздвикал принудително да идват. Трябва да си създадат добра организация, с цел да е ясно къде е тествано, къде не. Това, че на едно място е тествано през днешния ден, не е гаранция, че на следващия ден там няма да се откри нещо “, добави той.

Кристина Борисова, майка на друго дете: Търсете към водоеми, мислете за обичаните му места
Търсенето към водоеми сигурно е едно от наложителните места за инспекция, съобщи за „ Телеграф “ Кристина Борисова, старши специалист „ Връзки с обществеността “ към общинския съвет в Русе и майка на дете аутист. „ Близки и родственици би трябвало да мислят в посока кои са обичаните места на детето. На моята Емма обичаното й място е молът в Русе и се е случвало да ме хване за ръка и да ме води натам пеш, даже да сме доста много надалеч оттова. Ако Александър има възприятие за ориентировка, е изцяло допустимо да желае да отиде до някакво обичано място или място, на което знае, че има нещо обичано “, изясни още Борисова. „ Нека обществеността се въздържа от рецензии и обвинявания против бащата. Подобни мнения могат да ги създадат само хора, които си нямат разбиране какво е аутизъм и по какъв начин се подхожда към дете в това положение “, прикани още Борисова.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР